Negyvenedik évadát kezdte a Figura

Negyvenedik évadát kezdte a Figura

Évadkezdő sajtótájékoztatót tartott a Figura Stúdió Színház, ahol Albu István igazgató ismertette a 2023-24-es évad tervezett bemutatóit, a színházi év struktúráját.

Négy premierrel készül a társulat, elsőként a Rosanna Clarteda szövegéből készülő Mozaik című tantermi előadást láthatja a nagyérdemű szeptember 9-én délután 5 órai kezdettel az Öntödében Szabó Máté rendezésében. A két közegre – tanteremben és színpadra – tervezett előadás egy mozaik család élethelyzeteiről, nehézségeiről vet fel kérdéseket; valamint az új rendszer, az új család kialakulásának konfliktushelyzeteit és megoldásait boncolgatja. A téma egyfajta generációs probléma, ezért is tartották fontosnak, hogy felvessék, kivesézzék azt a diákokkal, ugyanis az egyórás előadást közös beszélgetés követi. A tanteremben játszott előadások biztonságos közeget nyújtanak az amúgy is érzékeny időszakban lévő kamaszoknak, így nyitottabbá válnak az osztályterem falai között.

Az előadást Szabó Máté a Miskolci Nemzeti Színház rendezője, művészeti vezetője állítja színpadra. Az előadás dramaturgjaként, Gyulay Eszter, a budapesti Nézőművészeti Kft. művészeti vezetője dolgozik, az ő munkáját segíti Keresztes Franciska asszisztensként. A mozaikcsalád tagjai: Bartha Boróka, Barti Lehel-András, Faragó Zénó és Pascu Tamara. A tantermi előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap és a Communitas Alapítvány támogatta. Az évad folyamán még három bemutatót tűztek ki. A közönség számára már ismerős Visky Andrej dolgozik a társulattal és Molière A mizantróp című drámáját viszi színpadra december második felében. Március elején Botos Bálint, Heinrich von Kleist írását Az eltört korsót, majd májusban Molnár Ferenc egyik leghíresebb drámáját, a Liliomot Albu István állítja színpadra. Négy év után újra megszervezésre kerül a Nemzetiségi Színházi Kollokvium XIV. kiadása, ezúttal három városban, Gyergyószentmiklós mellett Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában.