Négy erdélyi színházi előadás is látható a POSZT-on

Négy erdélyi színházi előadás is látható a POSZT-on

A június 7–16. között megszervezett színházi találkozó programját ezúttal Regős János és Térey János válogatták, a 2017. március 1. és 2018. március 10. között bemutatott előadásokból. A versenyprogramban hét nagytermi és hét stúdióelőadás szerepel, amelyek a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházi termében kerülnek majd bemutatásra. Az erdélyi társulatok közül a Kolozsvári Állami Magyar Színházat, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatát, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházat és a nagyváradi Szigligeti Színházat hívták meg a színházi találkozóra.

A Tomcsa Sándor Színház Matei Vișniec darabjából készült előadásával, a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című produkcióval – amely a darab magyar nyelvű ősbemutatója volt – vesz részt a fesztiválon, melyet a színház művészeti vezetője, Zakariás Zalán rendezett.

Vișniec zárt jelenetekben ábrázolja életünk kulturális, etnikai, politikai, eszmei túlterheltségének körvonalait. Ez a történet egyszerre szól a világ állampolgárairól és otthonukat vesztett individuumokról, egyszóval egy országról, melynek határai egész földünkre kiterjednek. A történetfüzérek csomópontjában az otthon szó átlényegül, ezáltal az elidegenedés és a társadalmi széthullás kényelmes megszokottságba mosódik; miközben minden, ami a valóságot közölné, sorsunk groteszk átirataként vezeti a tekintetet.

Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk
Fotó: Balázs Attila

„Egy globalizált világban mi mindannyian migránsok, de nem bevándorlók vagyunk. Tud követni?” Kérdi az agytornász, miközben szavait laza egymásutánban dobálja a politikai korrektség mentsvárának dísztermébe. A történetmozaik ezen része a szavak erejéről beszél, amelyek készek elrejteni a tapasztalati világunk csontig hatoló igazságát. Ám ezen szilánkok összeállásának fényében, a csempészek, emberárusok és embermaradványok, a migránsok és „otthon lakók” tettei oszlásnak indítják a beszédből kiépülő ködöt. Végül marad a szétroncsolt Unió gazdateste, amiben a szilárdan álló, realitásból megszülető bizonyosság kimért növekedésnek indulhat.

Ez az előadás letisztult formában szembesít a minden nap megélt vagy éppen eltaszított jelenünk kérdéseivel, melyeknek fizikai mélységét egy különlegesen kiépülő és folyamatosan átalakuló tér biztosítja.

A kolozsvári színház  Rosmersholm című előadását  válogatták  be a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába.

Az Andriy Zholdak által rendezett Rosmersholmot „olyan hatalmas erejű belső égés működteti, hogy az előadás magától felrobban. Törnek a virágvázák, porrá zúzódnak a csészék, az ételt szétdobálják – az anyag kínszenvedése ez, olykor mindenféle magyarázat nélkül. Még az anyagtalan is részt vesz a pusztításban, egy vihar képében, amely a tóra néző nagyméretű ablakon át tör be a házba. Ehhez társul még a két alkalommal is előforduló kőzuhatag. Ezt az egész belső lángolást valamiféle távolítás, „kimértség” érzése közvetíti – a tudati érzékelést szélsőséges gesztusok kompenzálják. A belső kiáltás voltaképpen a dobhártya mélyén érzékelt üvöltés. A Zholdak által elképzelt Rosmersholm olyan, mint amikor egy ház a szemünk láttára maga alá temeti a lakóit. És, mint minden összeomlás, ez is zajjal és fájdalommal jár.” – írja Oana Bogzaru kritikus az előadásról.

Rosmersholm
Fotó: Daniel Zholdak

A Rosmersholm legközelebb április 6-án, pénteken 18 órától van műsoron a kolozsvári színház nagytermében.  Az előadásban Imre Éva, Bodolai Balázs, Jerovszky Timea és Bács Miklós / Viola Gábor látható.

A nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának A kaukázusi krétakör című előadása kapott  meghívást a fesztiváljára.

A kaukázusi krétakört 2017. november 5-én mutatta be a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata. Anca Bradu, a produkció rendezője korábban azt nyilatkozta: „A kaukázusi krétakör Brecht egyik legjelentősebb műve, mégis ritkán találkozhatunk vele az ország színházainak műsorán. Komoly és fegyelmezett munkát kívánó szövegről van szó, amely azonban kiválóan alkalmas arra, hogy előtérbe hozza a társulat művészeinek tehetségét. Nem titkolt célunk, hogy A kaukázusi krétakörrel A mi osztályunk című fesztiváldíjas produkció által felvetett kortárs lelkiismereti kérdésekről szóló közösségi párbeszédet kívánjuk folytatni”.

A kaukázusi krétakör
Fotó: Szigligeti Színház

Az előadásban a Szigligeti Társulat tizenhét művésze lép színpadra: Ababi Csilla, Csatlós Lóránt, Csepei Márk, Dimény Levente, Dobos Imre, Fábián Enikő, Fodor Réka, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kardos M. Róbert (Jászai-díjas), Kiss Csaba, ifj. Kovács Levente, Körner Anna, Sebestyén Hunor, Szabó Eduárd, Szotyori József, Tasnádi-Sáhy Noémi. Az előadás díszletét és jelmezeit Andra Bădulescu-Vișniec tervezte, koreográfusa Mălina Andrei, zenei vezetője pedig Mezei Szilárd volt.

A Tompa Miklós Társulat Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámáját  mutathatja be Pécsett , Keresztes Attila rendezésében.

A Kúnos László magyar fordítását felhasználó színrevitel szereplői: Bartha László Zsolt, Varga Andrea, Kilyén Ilka, Kádár Noémi, Bíró József, Kádár L. Gellért és Biluska Annamária. Díszlettervező: Szőke Zsuzsi; Jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias; Zeneszerző: Boros Csaba.

Hedda Gabler
Fotó: Tompa Miklós Társulat

Hedda Gabler előadást a marosvásárhelyi közönség legközelebb 2018. április 18-án, szerdán délután 5 órától láthatja a Nagytermi stúdiótérben.