Napnyugat Expressz az Országos Színházi Fesztiválon

Napnyugat Expressz az Országos Színházi Fesztiválon

November 22-29. között, rendhagyó keretek között, online tartja az ország legfontosabb színházi seregszemléjét a Román Színházi Szövetség (UNITER). Az Országos Színházi Fesztivál harmincadik kiadásának programjában a nagyváradi Szigligeti Színház Napnyugat expressz című előadása is helyet kapott. Az előadást november 26-ától kezdődően, 48 óráig tekinthetik meg az érdeklődők, ingyenesen, a www.fnt.ro honlapon.

Napnyugat Expressz rendkívüli éleslátással elemzi a Kelet-Európa-sztereotípiákat, s nem kevés iróniával idézi meg a Balkán világát, ahol a legkeményebb dolgokat és meglepetéseket az élet tartalmazza. A készülődő produkcióról a rendező korábban elmondta: „Vișniec költői színházi formanyelve nagyon alkalmas arra, hogy a Balkán e dekadens világával sűrítetten szembesítsen. A most bemutatandó előadás túl azon, hogy magyar nyelvű ősbemutató, még egy nagyon fontos újdonságot tartalmaz: Vișniec egy olyan szövegverziót küldött nekem, amelynek egyes jeleneteit sem nyomtatásban, sem színpadon nem olvashatta-láthatta a közönség”.

A nagyváradi bemutatóról a szerző, Matei Vișniec azt nyilatkozta: „Nagyon megható élményben volt részem Nagyváradon, a premier estéjén. Sikerélményben. Ahogy mondtam, a szöveg iránti tiszttelet nem elég egy igazán jó előadás létrehozásához. De nem elegendő a rendezői ötletek, a tehetség sem. Egy igazán jó előadáshoz tehetséges színészekre, egyfajta lendületre van szükség a csapatban, illetve nagyon sok nagylelkűségre a társulaton belül… Ez az, amit a Szigligeti Társulatnál láttam.”

A fennállása harmincadik évét ünneplő rangos színházi seregszemle idei, különleges kiadásában szereplő előadásokat három kategóriába sorolták. A Napnyugat Expresszt a „FNelinișteT”, azaz Nyugtalanság szekcióban láthatják a nézők, amelynek célja, hogy a fiatal hazai színházi alkotók sajátos hangvételének keresztmetszetét mutassa be.