Nagyváradról érkezik az évad első vendégelőadása Temesvárra

Nagyváradról érkezik az évad első vendégelőadása Temesvárra

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház az idei évad során is számos hazai és külföldi nagysikerű előadást lát vendégül. A 2017/2018-as évad első vendégelőadásaként a Nagyváradi Táncegyüttes Kata történet című táncjátéka kerül bemutatásra október 4-én a színház Nagytermében.

William Shakespeare erős társadalmi éllel bíró komédiájának, A makrancos hölgynek az elmúlt századok során több, a megszokottól talán kissé eltérő színpadi feldolgozása is született. Ezeknek a feldolgozásoknak sorát erősíti a Nagyváradi Táncegyüttes valamivel több, mint egy éve bemutatott táncjátéka is, mely a magyar népi kultúra mentén közelíti meg Shakespeare közel négyszáz éve írt szövegét.

Mi származhat abból, ha a férfiak és nők összetévesztik szerepüket az életben? Előadásunk a mai kibillent világunkról szól, ahol időnként az abnormális a normális, egy világrendről, amit az évezredek megteremtettek és kikristályosítottak, amit hagyománynak nevezünk. Szól ennek erejéről és arról, hogy ezt a néphagyományt nem ápolni kell, hanem ő maga ápol minket, hiszen általa tudunk közösséget teremteni, viszonylag normális világot magunk körül. Szól a szabadságról, hogy szárnyalhassunk, arról, hogy tartozni kell valahová, ideális körülmények között abba a közösségbe, amelyikben megszülettünk és persze arról, hogy bár az élet kompromisszumok sokasága, nem kell lemondani magasztos elveinkről. Legfőképpen szól a szerelemről. Az előadás alapját Shakespeare makrancos Katája adja, amelyhez a makacs leány archetípusának mesehagyománya is csatlakozik, többek között például az ördög és a székely menyecske története is. – az alkotók ajánlója.

László Csaba rendező-koreográfus előadására október 4-én, este 7 órától kerül sor a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében. Jegyeket a színház jegyirodájában vagy a www.biletmaster.ro oldalon válthatnak.