Nagyváradon  vendégszerepel a temesvári színház Gardénia című előadása

Nagyváradon vendégszerepel a temesvári színház Gardénia című előadása

A kortárs lengyel szerző Elżbieta Chowaniec Gardénia című műve alapján készült nagysikerű temesvári előadás is meghívást kapott a 19. alkalommal megrendezésre kerülő Rövid Dráma Fesztiválra. A nagyváradi Mária Királynő Színház szervezésében létrejött nemzetközi Rövid Dráma Fesztivál célja egy olyan sokszínű színházi rendezvénysorozat létrehozása, melynek keretén belül a nagyváradi közönség megismerheti más városok, illetve országok előadásait.

A szeptember 20-29 között zajló rendezvénysorozat ideje alatt 32, megközelítőleg 90 perc hosszúságú előadás kerül bemutatásra, Németország, Franciaország, Ausztria, Magyarország és Románia színházainak repertoárjából, melyeket egy, jeles színházi személyiségekből álló szakmai zsűri értékel legjobb előadás, legjobb rendezés, legjobb látványterv, legjobb színész és színésznő kategóriákban.

A 10 napos rendezvény alatt a nagyváradi közönség három magyar nyelvű előadást tekinthet meg. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Elzbieta Chowaniec: Gardénia (r.: Koltai M. Gábor) című előadása és a kolozsvári Állami Magyar Színház Leonida Gem Session (r.: Tompa Gábor, Visky András) előadása mellett, a debreceni Csokonai Színház A gyertyák csonkig égnek (r.:Dömölky János) című előadása is meghívást kapott a fesztiválra.

Elzbieta Chowaniec szövege négy nő, négy generáció és egyetlen női vérvonal története innen, a közeli Krakkóból, Lengyelországból, Közép-Európából. Ötven év pokoljárása, újra meg újra fellobbanó és kifakuló álmok, keretbe törések, falnak rohanások, felröppenések és elvérzések. Bőröndjükben a történelem, bennük az örök, egyszerre iszonyú és mégis csodálatos Nő.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Gardénia című előadására szeptember 22.-én, 19 órától kerül sor a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában felépített stúdió térben. Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy a helyek száma korlátozott. Az előadást Temesváron szeptember 19-én és október hónap folyamán 12-én tekinthetik meg, amikor egy rendhagyó esemény keretén belül a budapesti K. V. Társulat Gardénia című előadását is láthatják az érdeklődők, utóbbit 13-án a színház stúdiójában. A temesvári Gardénia novemberben részt vesz a bukarestben zajló Országos Színházi Találkozón (a FNT-n) is.

Jegyek a nagyváradi előadásra a Mária Királynő Színház jegypénztárában válthatók.