Nagy Regina veszi át a Brighella Bátagozat vezetését

Nagy Regina veszi át a Brighella Bátagozat vezetését

2023 januárjától új tagozatvezető kerül Harag György Társulat bábtagozata élére: a társulat vezetőségének döntése értelmében Bandura Emese lemondását követően Nagy Regina, a bábtagozat alkalmazott rendezője veheti át annak irányítását.

A változásról nemrég, az Iparosotthon bábszínházi termében tartott társulati gyűlésen tájékoztatta hivatalosan a bábtársulat tagjait Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója, megköszönve az eddigi tagozatvezető kiemelkedő színvonalú, elhivatott munkáját. Az igazgató beszédét követően az új tagozatvezető, Nagy Regina is köszöntötte a kollégákat és röviden ismertette alkotói programját.

Bandura Emese búcsúja csak a vezetői tisztségről szól, továbbra is bábszínészként dolgozik majd a társulatnál, illetve látványtervezőként is számíthatnak rá kollégái. Bandura közel tíz éven keresztül volt a bábtagozat vezetője, ez idő alatt pedig a tagozatot segítő egyesületen keresztül is számos sikert ért el: pályázati és egyéb forrásokból sikerült mások mellett színháztechnikai szempontból teljesen felszerelni az új játszóhelyet, egy mikrobuszt és egy szolgálati lakást is sikerült vásárolni a Brighella Bábtagozat számára. A számos sikeres előadás mellett sok új, gyümölcsöző partnerségi kapcsolat is kialakult az elmúlt években, aminek nagy valószínűséggel utódja is jó hasznát veszi majd.


Nagy Regina számára nem új feladat a bábtagozat irányítása, maga a tagozat is többek között az ő kezdeményezésére alakult meg és lett műkedvelő csapatból hivatásos bábtársulat. Nagy Regina ugyancsak tíz éven állt az intézményesülés különböző fázisaiban formálódó csapat élén, mielőtt néhány évre távozott Szatmárnémetiből. 


„Igyekszem újat hozni a társulat életébe művészeti szempontból: kicsit nyitnék másfajta bábelőadások vagy bábszínházi eszközök felé. Szeretnék olyan előadásokat is létrehozni vagy elhozni a szatmári közönség számára, amelyek tinédzsereknek vagy akár felnőtteknek is szólnak. Hiszen ma a bábszínház nem más, mint látványosabb eszközökkel operáló színházi műfaj” – mondja Nagy Regina.    


„Mindenképpen szimbolikus ez az újrakezdés, hiszen – amint azt a társulati gyűlésen is elmondtam – két, egymást segítő alapító tag váltja egymást a bábtagozat élén, akik mindketten ott bábáskodtak fölötte már az alapítás idején is. Nehezen fogadtuk el Emese döntését (és ezt nemcsak a magam, de Stier Péter megbízott főigazgató kollégám nevében is mondhatom), hiszen amit az elmúlt évtizedben a tagozat érdekében letett az asztalra, az kivételes teljesítmény – elég körülnéznünk ennek belátásához a bábszínház termeiben…
Ugyanakkor azt is gondolom, hogy méltó kezekbe kerül vissza a vezetőpálca, hiszen Reginánál jobban és mélyebben kevesen ismerik ezt a csapatot. Azt is szimbolikus erejű dolognak tartom, hogy éppen az évfordulós évadban kerül újra hozzá ez a felelősségteljes, mégis örömteli feladat, hiszen mindnyájunk előtt közismert érdemei vannak a társulat egykori indulásában és korai intézményesülésében. Emese munkájának köszönhetően is ma minden adott egy minőségi folytatáshoz: egy jogilag is létező, önálló bábtagozat, saját épületben, kiváló technikai felszereltséggel, infrastruktúrával, immár kiszolgáló és technikai személyzettel kiegészülve, erős bérletrendszerrel és kapcsolati hálóval, növekvő szakmai presztízzsel. Ebbe a képletbe most egy rendező léphet be vezetőként, aki a művészi összmunkára koncentrálva töltheti fel új tartalommal a szilárd alapokra épített, erős formát. Összességében azt gondolom: jó kezekből kerül jó kezekbe a szatmári bábtagozat!” – összegezte a helyzetet Bessenyei Gedő István társulatigazgató.


Az új tagozatvezető a napokban már meg is kezdte tevékenységét, a soron következő temesvári fesztiválszereplés szervezéséhez kapcsolódóan, amelyen egyébként saját rendezése, a Tejkút című bábelőadás kapott meghívást az európai kulturális fővárosba.