Nagy érdeklődés övezte a jubileumi dráMÁt

Nagy érdeklődés övezte a jubileumi dráMÁt

Nagy érdeklődés övezte a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház által szervezett dráMA kortárs színházi találkozó jubileumi, tizedik kiadását, amely szombaton, szeptember 22-én zárult.

A dráMA 10 programjában egy nagytermi és tizenkét stúdióelőadás szerepelt, amelyek többségét telt ház előtt játszották. A találkozón részt vettek a dráMÁn immár visszatérő vendégnek számító társulatok, mint a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, ugyanakkor olyan meghívottakat is, akik először mutatkoztak be a dráMÁn, mint a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a suceavai Matei Vișniec Városi Színház vagy a bukaresti Godot Café-Teatru.

A dráMA10 keretében tartották a 2018/2019-es évad első premierjét: szombaton mutatták be a Garaczi László Magyar mátrix című műve alapján készült kocsmaszínházi előadást Tóth Árpád rendezésében. A Barabás Árpád, Pál-Varga Márta, Esti Norbert, Kőmíves Boróka, és Vadász Bernadett által előadott produkción is telt ház volt.

A jubileumi találkozón vendégül látták Andrea Gavriliu Sepsiszentgyörgyön született, jelenleg Kolozsváron élő alkotót, aki egészen különleges utazásra hívta a nézőket O.S.T. (Organic Sound Twist) című mozgásszínházi előadásával, ugyanakkor kétnapos workshopot is tartott a székelyudvarhelyi társulat színművészei számára. Andrea hamarosan visszatér Székelyudvarhelyre, ebben az évadban ugyanis Terméketlen szépség címmel mozgásszínházi előadást rendez a teátrumban.

A dráMA10 másik kiemelt programpontja volt a Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház által immár negyedik alkalommal meghirdetett dráMÁzat elnevezésű drámapályázat nyertes munkáit tartalmazó dráMÁzat IV. kötet bemutatója. A találkozón a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata felolvasó-színházi előadás keretében mutatta be a pályázat debüt kategóriájának nyertes drámáját, Oláh-Horváth Sári Gyerekjáték/Lenni vagy nem című írását, amely sem tematikailag, sem nyelvezetében nem kímélte a közönséget.

Az idei dráMÁn újdonságként filmklubot indítottak: az érdeklődők  megtekinthették a TVR jászvásári stúdiójának három, Matei Vișniec kortárs drámaíró munkássága és élete köré épülő produkcióját. A találkozón az Andreea Știliuc rendeztea Matei Vișniec, rege la Avignon, a Provența, Paradisul posibil és a Parisul lui Matei című dokumentumfilmet filmet vetítették. A programban szerepelt továbbá a székelyudvarhelyi Simó Ibolya Falu fessön című rövidfilmje és a Kincses Elemér drámája alapján készült, Cornel Mihalache rendezte Csatorna című tévéfilm.

Közönségtalálkozó Ráckevei Annával
Fotó: Szász Zsuzsa

A dráMÁn ezúttal is elsősorban arra törekedtek, hogy teret biztosítsanak a találkozásoknak, a véleménykifejezésnek és -ütköztetésnek, a magyar és román kortárs színház bemutatkozásának. Találkozásokból nem volt hiány: a közönségtalálkozókon olyan neves alkotókkal beszélgettek, mint Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő, Kiváló Művész, Hatházi András színész, rendező, drámaíró vagy Anca Bradu és Vladimir Anton rendező.

Közönségtalálkozó Hatházi Andrással
Fotó: Szász Zsuzsa

A dráMA kortárs színházi találkozó az elmúlt tíz évben hosszú és sikeres utat járt be, és amint azt Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója az idei találkozó megnyitóján hangsúlyozta: tíz év után ideje vonalat húzni és újragondolni a rendezvény küldetését, célját, ezért a meghívott szakemberekkel tartott tanácskozások során a dráMA jövőjét illetően is születtek értékes ötletek, gondolatok.