Nagy Alfréd kapta az idei Kaszás Attila-díjat

Nagy Alfréd kapta az idei Kaszás Attila-díjat

Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja vehette át idén a Kaszás Attila-díjat, amely a Győri Nemzeti Színházban került átadásra, és a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását szolgálja; azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállaltak társulatukon belül.

A díj alapításakor fontos szempont volt, hogy ne zsűri, vagy kuratórium döntsön a Kaszás Attila-díjról, hanem a színészek maguk közül válasszák ki az általuk legalkalmasabbnak tartott kollégát. Ezután a közönség előbb interneten, majd telefonon és sms-ben is leadhatta szavazatát június 12-ig. Végül a három jelölt közül (Nagy Alfréd, Pogány Judit, Schneider Zoltán) a díjátadó ünnepségen Tadeusz Slobodzianek kortárs lengyel szerző Ilja prófétájában, a Második szerepében fellépett Nagy Alfréd kapta az elismerést.

 Nagy Alfréd a díj átvételekor kiemelte, hogy rengeteg embernek tartozik köszönettel, valamint fontosnak tartja, hogy a színészek tükröt tartsanak az emberek elé, de ezt a mélységeket megmutatva, nem pedig a felszínt súrolva kell megtenni. Mivel sok esetben a televízió és a színház is a szórakoztatás irányába hajlik, Nagy Alfréd szerint szükségünk van olyan alkotásokra, produkciókra, amelyek megpróbálják a mélyebb rétegeket is megérinteni: „én inkább ebben vennék részt szívesen, mint a habok továbbhabosításában.”

 Noha még csak hét alkalommal került kiosztásra a Kaszás Attila-díj, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházból már három színész is részesült ebben a szakmai elismerésben: 2009-ben Nemes Leventére, míg 2010-ben Mátray Lászlóra szavazott a nagyközönség.

Nagy Alfréd 2001-ben diplomázott a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen. Több filmszerepet tudhat maga mögött, 2003-ban a legjobb drámai páros díjával tüntették ki a sepsiszentgyörgyi Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon, 2009-ben pedig a Fiatalok Kisvárdáért nevű szervezet Őstehetség díját vehette át a Magyar Színházak XXI. Fesztiválján.