Munkácsy Mihály festményeit dolgozza fel legújabb előadásában a Háromszék Táncegyüttes

Munkácsy Mihály festményeit dolgozza fel legújabb előadásában a Háromszék Táncegyüttes

Rendhagyó táncszínházi előadással kezdi az évet a Háromszék Táncegyüttes: Farkas Tamás békéscsabai koreográfus és Tapasztó Ernő aradi színész-rendező egyedi módon dolgozza fel Munkácsy Mihály tíz emblematikus festményét az ECCE HOMO c. produkcióban. A bemutatóra január 29-én kerül sor Sepsiszentgyörgyön.

A produkciót a Munkácsy-emlékév apropóján mutatja be az együttes, ugyanis a magyar festőóriás 180 éve, 1844. február 20-án született Munkácson (Kárpátalja, Ukrajna). Ám az ötlet a világjárvány idején fogalmazódott meg Farkas Tamás rendező-koreográfusban, aki a festőgéniusz munkáin keresztül aktuális, 21. századi kortárs gondolatokat kíván közvetíteni. Munkácsy drámai életútjának egy-egy elemét beépítve, olyan témákat dolgoz fel, amelyek a mai korban is aktuálisak, mint pl. a nagy problémát jelentő gyermekmunka, a gyermekek kizsákmányolása. Boncolgatja az emberi gyarlóságot, szeretetet, gúnyt, vágyat, az áteredő bűnnel terhelt emberi természet sajátosságait.

Az alkotók a folyton változó vetített képek segítségével alakítják a táncteret a festmények sajátos helyszínévé. Az előadás során megérthetjük és megérezhetjük ezeket a fenomenális zsánerképeket, szalonképeket, a Krisztus-trilógiát, melynek egyik darabja adja az előadás címét is. A műsor egésze tulajdonképpen az „Íme az ember” filozófiai gondolat mentén halad, egybefonódva Munkácsy festményeinek erős drámaiságával.

Az előadás zeneszerzője Fazakas Levente, akinek alkotásait neves és ismert művészek adják elő: Tiberius String Quartet, Dresch Mihály, a Heveder banda, Lőfi Gellért, Gáspár Csaba, valamint Kerezsi Csanád. A korhű, változatos jelmezek Cristina Breteanu nagyváradi jelmeztervező munkái, a látványvilágot, projekciót és díszletet Izsák Szőke-Előd és Szőke Zsuzsi tervezték. A festmények kiválasztásában Gyarmati Gabriella művészettörténeti tanácsadó segítette az alkotókat. A koreográfus Farkas Tamás, a produkció rendezését pedig Farkas Tamás és Tapasztó Ernő közösen jegyzik.

A produkció létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatta. Az előadásban felhasznált műtárgyfotók a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a debreceni Déri Múzeum, valamint Pákh Imre magángyűjtő tulajdonát képezik, és jogi védelem alatt állnak.

A bemutatóra január 29-én, hétfőn 19 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban, majd január 30-án és 31-én is megtekinthető az előadás ugyanott. Jegyeket a Központi Jegyirodában vásárolhatnak az érdeklődők. (Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn, kedden és szerdán 8-16 óra között, csütörtökön 8-17 óra között, pénteken 8-15 óra között, valamint előadások előtt egy órával. Telefonszám: 0267-312104).

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa.