Mundrucról készül előadás a Háromszék Táncegyüttesnél

Mundrucról készül előadás a Háromszék Táncegyüttesnél

Újabb táncszínházi előadás készül Könczei Árpád rendezésében a Háromszék Táncegyüttesnél, a Mundruc című produkciót május 5-én mutatják be Sepsiszentgyörgyön.

A híres erdélyi zenészek után (a Száz évig, A banda c. előadások) a leghíresebb, legvirtuózabb kalotaszegi táncosnak, Mátyás István Mundrucnak és egyúttal Martin Györgynek állít emléket a Háromszék Táncegyüttes legújabb előadása. „Közismert Martin György és Mátyás István Mundruc közötti különleges kapcsolat. Nemcsak a kutató-gyűjtő és hagyományőrző-adatközlő viszony, hanem mély emberi kapcsolat, igazi barátság volt közöttük. Martin munkásságának egyik kiemelkedő, talán legkiemelkedőbb eredménye a Mátyás István ’Mundruc’, egy kalotaszegi táncos egyéniségvizsgálata című kötete, monográfiája.” – fogalmaz Könczei Árpád rendező-koreográfus.

Az erdélyi férfitánc, a legényes legjelentősebb, legkiválóbb alkotó-előadója, a Nádas menti, vistai Mátyás István Mundruc (1911-1977) negyven éve, 1977-ben hunyt el. 36 év alatt, harminc éves korától haláláig (1941-1977) összesen 45 táncfolyamatot sikerült filmen és kéziratos lejegyzésben rögzíteni. Ez összesen 3280 ütem terjedelmű legényes táncrögtönzést, mintegy 2500 motívumváltozatot, 100 motívumtípust foglal magába. „Hihetetlen számok, hihetetlen mennyiség. Martinnak köszönhetően Mátyás István táncáról, tánctudásáról jelenleg a legnagyobb mennyiségű és formakincsében a leggazdagabb táncanyag áll a kutatás, a táncosok, az utókor rendelkezésére. És bátran kijelenhetjük, hogy nem valószínű, hogy valaha is túlszárnyalja a gyűjtés, a kutatás ezt a mennyiséget és minőséget.” – emeli ki a rendező.

Az előadásban Mundruc alakját Melles Endre formálja, aki példaképként tekint Mátyás Istvánra: „Számomra az ő táncos egyénisége egy meghatározó, követendő példa. Sok év gyakorlás, utánajárás, olvasás után elérkezett az idő, amikor Könczei Árpád felkérésére színpadon, közönség előtt kell megtestesítenem őt.” Mátyás István mellett a rendező igyekszik a Nádas mentét, Vistát is megidézni, a környezetet, ahol megszületett a kalotaszegi legényes kiemelkedő alkotója.

Az előadás forgatókönyvét, zenei szerkesztését, díszlettervét, ahogyan a rendezést és koreográfiát is Könczei Árpád jegyzi, jelmeztervező Fülöp Hajnalka, táncoktató Kádár Ignác, művészeti munkatársak Melles Endre és Tekeres Gizella, díszletkészítő Zayzon Ádám. Előadja a Háromszék Táncegyüttes tánckara és a Heveder zenekar. A produkció létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A bemutatóra május 5-én, pénteken 19 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncstúdióban, de május 6-án, szombaton 19 órától is megtekinthető az előadás ugyanott. Jegyek elővételben a Kulturális Szervezőirodában kaphatók (tel. 0267-312104).