Műhelymunkával zárja az idei évadot a Kolozsvári Puck Bábszínház

Műhelymunkával zárja az idei évadot a Kolozsvári Puck Bábszínház

Adela Moldovan marionett mesterkurzusán vesznek részt színészeink július 1 és 14 között. A színvonalas szakmai képzés hétfőtől szombatig, napi 6 órán át zajlik az intézmény színpadán. A műhely eredményeit augusztusban lehet megtekinteni a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül, illetve szeptemberben a WONDER PUCK utcafesztivál első kiadásán.

A nyári munka célja, hogy a kolozsvári bábszínészek megismerjék és elsajátítsák a marionett mozgatásnak alapjait és ennek a különféle technikáit. Az elsajátított tudás fejlesztésével egy új műfaj épülhetne be az intézmény repertoárjába.

Adela Moldovan

Adela Moldovan bábszínész, rendező, dramaturg és színházi író. Önéletrajza gazdag és sikeres karriert tükröz a bábszínház csaknem minden terén: több tucat szerepet, csaknem félszáz rendezést, belföldi és külföldi díjakat, szakmai elismeréseket, rengeteg fesztivál-szereplést és különböző kurzusok vezetését.

1978 és 1980 között szakképesítést szerzett bábszínészetből, 1975 és 1991 között pedig az aradi Marionett Színház színésze volt. Ugyancsak 1980-ban elvégezte a Bábszínész Művészete elnevezésű három éves kurzust, ahol Kovács Ildikó és Péter János tanította. 1991-ben létrehozta a forradalom utáni  első román-francia koprodukciót. A „Les soeurs d’Alice” című előadást a Maison de la Culture de St.-Etienne és a Centre Culturel de La Ricamarie támogatásával több országban is bemutatták.

Az általa szerzett darabokat játszák Aradon, Szombathelyen, Győrben, Szegeden, Saarbruckenben.

1987 és 2017 között előadásokat rendezett Aradon, Temesváron,Váradon, Bákóban; Magyarországon pedig Győrben, Egerben, Szombathelyen és Szegeden, ezen kívül Rabatban (Marokkó fővárosában) és a franciaországi Saint-Etienne-ben.

Munkásságát több díjjal is elismerték: 1988 – Legjobb egyéni marionett előadás díj, Botoșani; 1988 – ATM díj; 1988 – Legjobb egyéni marionett előadás díj, Bukaresti Nemzetközi Fesztivál; 2009 – a bukaresti Țăndărică Színház által szervezett Gyermeköröm Fesztiválon való különleges elismerés a művészet és pedagógia közti állandó kapcsolat megteremtéséért. Külföldön elért sikereit a következő díjak jelzik: 1990 – UNIMA díj, Békéscsabai Bábszínházak Fesztiválja; 1994 – Virtuozitás Díj, Ungvári (Ukrajna) Bábszínházak Fesztiválja; 1994 – Ungvári Bábszínházak Fesztiváljának trófeája a Legszebb tánc című előadásért, melyet ő írt és rendezett a Győri Bábszínházzal együttműködve.

2009-ben marionett mesterkurzust tartott a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem bábszínész és bábrendező szakos hallgatói számára. Több éve műhelymunkákat vezet Marokkóban, Magyarországon és Romániában.