Műhelyfoglalkozásokat tart Taizében az Osonó Színházműhely

Műhelyfoglalkozásokat tart Taizében az Osonó Színházműhely

A Taizé-i szerzetesközösség három fontos emléknapot ünnepel: az idén lett volna száz éves az alapító Roger testvér, illetve 10 éve annak, hogy meggyilkolták, és idén tartják a Taizéi Közösség alapításának 75. évfordulóját is. Az esemény csúcspontja ezen a héten zajlik, amely során 4.000 fiatal vesz részt a találkozón. A délutáni műhelyfoglalkozások keretében, szerdán és csütörtökön a társulat két tagja – Fazakas Misi és Mucha Oszkár – tart tréninget a világ különböző pontjairól érkezők számára.

A színház csak ürügy elnevezésű műhelyfoglalkozás során, a résztvevők láthatják a társulat szociális- és színházi eseményeiről készült rövid videó-összeállításokat. Bemutatásra kerül a kultúrák közeledésére alapozott thaiföldi és marokkói projekt, de szó lesz a csapat legújabb előadásáról, a párbeszédet, az elfogadást és közös gondolkodást szorgalmazó, a fórum színház eszközeit is felhasználó Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című magyar-román koprodukcióról is.

Mindezek mellett, az érdeklődők az osonósok által vezetett színházi tréningen gyakorlatban is kipróbálhatják azokat a játékokat és gyakorlatokat, amelyek az említett projektekben segítették a különböző vallású és nemzetiségű résztvevők közötti kommunikációt, egymásra figyelést és az elfogadás elmélyítését. A színház, mint találkozás alapgondolatra felépített projektek sokat segíthetnek a fiatalok számára megismerni és felvállalni önmagukat, elfogadni másokat és megtapasztalni a sokszínűség és a közös alkotás örömét.

Taizébe jönni annyit jelent, mint meghívást kapni az Istennel való közösség keresésére, amelyet a közös ima, az éneklés, a csend, a személyes elmélkedés és a beszélgetések segítenek-, írják a Taizé-i szerzetesek rövid meghatározásukban. Ezt tapasztalja az Osonó is, hiszen a társulat 2007-től minden évben rendszeresen visszatér ide, a Művészeti és Népiskola, illetve a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjaival együtt. Jelen alkalommal is több drámatagozatos diákot hozott Taizébe az Osonó. A nagy ökumenikus eseményen való részvételét a társulatnak a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány támogatta.