Mozgalmas lesz a Tomcsa Sándor Színház 20. évadja

Mozgalmas lesz a Tomcsa Sándor Színház 20. évadja

Megújult honlappal, új logóval, mobilapplikációval – amelyek egy folyamatban lévő arculatfrissítés lépései – és egy minden eddiginél gazdagabb programtervvel kezdték el  a 2018/2019-es évadot, amely  a színház huszadik évadja.

A társulat mozgalmas hónapok elé néz, hiszen ebben az évadban a Tomcsa Sándor Színház három fesztiválnak fog otthont adni. Szeptember 17–23. között kerül sor a dráMA Kortárs Színházi Találkozó 10. kiadására, majd október 13–21. között szervezzik az Interetnikus Színházi Fesztivált, a 9. IFESZT-et, a romániai kisebbségi színházak, társulatok seregszemléjét. November 22–24. között Tomcsa napokkal ünnepelik a színház fennállásának 20. évfordulóját. Ekkor zárul az arculatfrissítés is, mely folyamat a következő három hónapban még számos újdonságot tartogat  a nézők számára.

A Tomcsa Sándor Színház társulata több meghívást is kapott az új évadban. Első fellépésük Szatmárnémetiben volt, ahol augusztus 21-én a Partiumi Magyar Napok keretében mutatták be a Lars von Trier filmje alapján készült A főfőnök című előadást Anger Zsolt rendezésében. Október 6-án Chișinăuban játsszák Matei Vișniec Migránsoook, avagy túlsúlyban a bárkánk című, Zakariás Zalán által rendezett darabját. Alig néhány nap múlva, október 28-án Bukarestbe utazik a társulat, a Migránsoook előadás ugyanis meghívást kapott Románia legrangosabb színházi rendezvényére, az Országos Színházi Fesztiválra (FNT).

Hazai pályán az első nagytermi bemutató a kisebbeknek szól: októberben, az IFESZT-en tartják Galambos Attila A fűszerbanya átka című, Márkó Eszter által rendezett mesejáték premierjét. A következő, a Tomcsa napok alatt sorra kerülő bemutatóval a színház névadója előtt tisztelegnek: novembertől látható a Tomcsa Sándor Műtét című   vígjátéka Zakariás Zalán rendezésében. A Műtét főszereplője dr. Ember László, aki a boldogság elérése érdekében a realitásból egyre inkább átcsúszik elképzelt valóságába. Decemberben újabb vígjáték debütál a Tomcsa Sándor Színházban: Georges Feydeau Bolha a fülbe című, ugyancsak Zakariás Zalán rendezte előadásban egy párkapcsolati hajszát követhetünk nyomon. Márciusban mutatják be Thornton Wilder A mi kis városunk című drámáját – a Vladimir Anton rendezte előadás főhősei kisvárosi átlagemberek, akiknek a halállal mint a mindennapok részével is szembe kell nézniük.

A nagytermi darabok mellett több stúdióelőadással, illetve a teátrum keretei közül kilépő produkcióval is készülnek. Szeptemberben, a dráMÁn mutatják be a Garaczi László Magyar Mátrix című művéből Tóth Árpád rendezésében készült kocsmaszínházi előadást. Novemberben, a Tomcsa napok keretében a színház névadójának humoreszkjeiből összeállított egyéni műsorát mutatja be Pásztor Márk, áprilisban pedig izgalmas mozgásszínházi előadást láthatnak a nézők, a Terméketlen szépség című produkció rendezője Andreea Gavriliu. Az évadban ugyanakkor műsoron marad A főfőnök, a Migránsoook, továbbá a Moravetz Levente Nem lesz reggel, Fred! című drámájából készült, Vladimir Anton rendezte előadás, valamint a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai című bábelőadás Aracs Eszter rendezésében, és visszatér a Kató Zsolt rendezte Káosz.

A Hargita megyében működő másik két színházzal is tartalmasabb, szorosabb együttműködésre készülnek, melynek köszönhetően egyrészt folytatják a sikeres gyerekbérletes előadásaik cseréjét, ugyanakkor bérletes produkcióik között a Csíki Játékszín egyik előadása is szerepel, míg a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházat is többször vendégül látják, illetve a székelyudvarhelyi teátrum is bemutatja Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson sikeres előadásait.

Az új évadra július elejétől kedvezményesen lehetett bérletet váltani, szeptember elsejétől pedig teljes árú bérletet vásárolhatnak  a nézők a színház jegypénztárában.