Mozgalmas és gazdag évadot zár az M Studio

Mozgalmas és gazdag évadot zár az M Studio

Az M Studio programokban, utazásban és fesztiválokban gazdag évadot zár. A társulat partnerként vesz részt a Beyond Front@: Bridging Periphery – Creative Europe nemzetközi projektben is.

A 2022/2023-as évadban két új előadással gazdagodott az M Studio repertoárja: a Morix 508 Simona Deaconescu koreográfiájában készült – a bemutatóra 2023. január 24-én került sor a Háromszék Táncstúdióban, illetve a FIRE FLOW tűzzsonglőr produkció Andrei Oțetaru koreográfiájában született – a bemutató Sepsiszentgyörgy Főterén valósult meg június 23-án.

A társulat az évad elején, 2022 októberében 3 nemzetközi tánc-és színházfesztiválon vett részt a Fehér Ferenc koreográfiájában készült LIFT produkcióval: az örményországi Jerevánban (High Fest International Performing Arts Festival), Portugáliában Almada városában (Quinzena de Dança de Almada), valamint a marokkói Casablancában (Blanc’Art Theatre Festival Casablanca). Veszprémben két alkalommal is játszották az előadást, 2023 februárjában a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projekt keretén belül, májusban pedig a Színházi Olimpián. A produkció, szintén májusban, a debreceni Csokonai Színház színpadán is bemutatásra került két alkalommal.

A Fren_Ák koreográfiájában készült romeo@julia.com előadást 2022 októberében és novemberében a Román Nemzeti Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național-AFCN) támogatásával előbb a bukaresti Nemzeti Színházban, majd Budapesten, a Magyar Táncművészeti Egyetemen mutatta be a társulat.

A produkció továbbá három fesztiválra is meghívást kapott: Sepsiszentgyörgyön a Reflex5 Nemzetközi Színházfesztiválra, Budapesten a Színházi Olimpiára, illetve Jászvásáron a HazarDance Fesztiválra.

A Ioana Marchidan koreorgráfiájában készült Are we human or are we dancers? produkció a Bukaresti Nemzeti Színházfesztiválon (Festivalul Național de Teatru – FNT) mutatkozott be, amelyet áprilisban a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával létrejött szerbiai turné követett, ennek keretében Szabadkán és Újvidéken játszotta a társulat az előadást.

A Román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) támogatásában, egy országos mobilitási projekt keretében mutatták be az Are we human or are we dancers? valamint A lecke (koreográfus Arcadie Rusu) produkciókat Craiován és Jászvásáron. A projekt a következő évadban is folytatódik.

A társulat 2023 májusában Bulgáriába is meghívást kapott, ahol Plovdivban a Black Box Nemzetközi Fesztiválon mutatták be a Fehér Ferenc koreográfiájában készült Pappa mia című előadást.

Az M Studio egy nemzetközi együttműködési projektben is partner, amelynek keretében a 2023-2026 periódusban számos olyan programsorozat szervezője és lebonyolítója lesz, amelynek elsődleges célja a Közép-Európai kortárs táncszcéna képviselőinek összekapcsolása. A Beyond Front@:Bridging Periphery projekt egy olyan Közép-Európai tánchálozat létrehozására törekszik, amely lehetőséget teremt együttműködési stratégiák kialakítására, nemzetközi képzések megvalósítására, illetve a partnerszervezetek regionális és nemzetközi láthatóságának fokozására. A három éves projektben az M Studio mellett részt vesz a magyarországi Közép-Európa Táncszínház, a horvátországi HIPP, a szlovéniai BUNKER, a svédországi VITLYCKE és a lengyelországi Krakkói Táncszínház.

A társulatnak ebben az évadban is nagyszámú, kulturális vonatkozásban is változatos közönséghez sikerült eljutnia, a következő évadban is várják szeretettel az érdeklődőket, résztvevőket a változatos programokon.