Molter Károly Örökmozgó című drámáját mutatják be Marosvásárhelyen

Molter Károly Örökmozgó című drámáját mutatják be Marosvásárhelyen

1883. szeptember 21-én tartották Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatóját. E jeles eseményt 1984-től a Magyar Dráma Napjaként jegyzik – emléknap, amely alkalmával a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ünnepi esemény keretében tiszteleg a magyar színházművészet értékei előtt.

Idén a Tompa Miklós Társulat kisjenői fesztiválszereplése miatt rendhagyó módon 2019. szeptember 22-én, vasárnap este 7 órától kerül sor a felvilágosodás kori erdélyi művelődésszervező, Aranka György szobrának megkoszorúzására, amelyen a színház küldöttsége mellett művelődési intézmények és egyesületek is részt vesznek.

A koszorúzást követően, este 7 óra 30 perctől a Kisteremben Molter Károly Örökmozgó című drámájának felolvasószínházi bemutatójával készül társulatunk, Gáspárik Attila rendezésében. Az előadás először fog marosvásárhelyi színpadon elhangzani.

„Egy másik Tükör-beli jegyzetemből is végül színdarab lett. Valamelyik Helikon-körúton a brassai Barcasági Múzeumban belebotlottam egy önműködő flekkensütőbe, megláttam és nyomban megírtam a gépnyársat, aztán anekdotává kerekedett a történet, hogy később, két évtized múltán egy ezermester találmányaként léptessem föl, a székely zseni bukását ábrázoljam az Örökmozgó-ban.” – írja Molter az Örökmozgó című darabjáról.

„Nehezen behatárolható szöveg. Rengeteg komikus elem található benne, de a szerelmi szálak is jelentős mértékben fölbukkannak. Régóta érdekel ez a darab, mert Molter igazából provokációból írta Marosvásárhelynek. Marosvásárhely, gúnynevén Flekkenfalva, az a hely, ahol a nagy események a Súrlott grádics kocsmában történnek.

Nézzük meg, száz év távlatából mennyit változtak a dolgok, sikerült-e ma túllépnünk az „együnk, igyunk, mert ez az élet” állapoton. Hangozzon el először az Örökmozgó ebben a városban, a marosparti színészek szájából. Mi így ünnepeljük idén a Magyar Drámát, kulturális identitásunk szerves részét.” (Gáspárik Attila)

Molter Károly vajdasági születésű író, tanár, több színdarabot is írt, melyek közül egyedül az Örökmozgó című került mindössze két ízben színpadra Kolozsváron és Budapesten a ’40-es években. Molter Károly élete nagy részét Marosvásárhelyen töltötte, itt is alkotott, a város szellemi élete a magáénak tudja a nevét, darabjai viszont 2014-ig, a Tank bemutatójáig nem hangzottak el helyi színpadon. Ezen tartozást kívánja leróni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata az Örökmozgó műsorra tűzésével is.

Szereplők: Korpos András, Simon Boglárka-Katalin, Kádár Noémi, Bálint Örs, Kádár L. Gellért, Tollas Gábor, Meszesi Oszkár, Henn János, Kilyén László, Bartha László Zsolt, Kovács Botond, Galló Ernő.

Rendező: GÁSPÁRIK ATTILA.

            A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház köszöni a darab játszási jogát az örökösöknek, Marosi Krisztinának és Péternek!