MITEM Nemzetközi Színházi Találkozón a Tomcsa Sándor Színház

MITEM Nemzetközi Színházi Találkozón a Tomcsa Sándor Színház

Rangos nemzetközi fesztivál meghívásban részesült a Tomcsa Sándor Színház. A Nemzeti Színházban ötödik alkalommal kerül megrendezésre a három hetes, április 10-29 között zajló, Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (Madách International Theatre Meeting). A hagyományteremtő szándékkal létrehozott találkozó 2014-ben indult a budapesti Nemzeti Színházban, és céljai közé tartozik teret biztosítani a kultúrákat, országhatárokat átívelő színházak kölcsönhatására, egy olyan találkozási pont megteremtése, amelynek során a színházi szakma megismerkedhet egymás művészetével és bővítheti rálátási, kapcsolati hálóját. A tavaly megrendezett találkozón, 11 ország 22 előadását 4 színpadon tekinthette meg a magyarországi és a külföldről érkező közönség. Olyan országok örvendhettek meghívásnak, mint Olaszország, Dánia, Macedónia, Svédország, Oroszország (Szentpétervár, Alekszandrinszkij Színáz, Moszkva, Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház), Norvégia, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Románia (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat, Radu Stanca Nemzeti Színház, Szeben és Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat).

Az idén három határon túli magyar színház kapott meghívást a fesztiválra: a szerbiai Újvidéki Színház, valamint az erdélyi Tamási Áron Színház Sepsiszentgyörgyről és a Tomcsa Sándor Színház Székelyudvarhelyről.

A Tomcsa Sándor Színház Matei Vișniec darabjából készült előadásával, a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk c. produkcióval – amely a darab magyar nyelvű ősbemutatója volt – vesz részt a fesztiválon, melyet a színház művészeti vezetője, Zakariás Zalán rendezett.