Miskolc város vendége volt a Harag György Társulat

Miskolc város vendége volt a Harag György Társulat

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata volt a meghívottja idén a Miskolci Nemzeti Színház által szervezett Határtalan Napok rendezvénysorozat. A 2013-ban útjára indított Határtalan Napok Fesztivál meghatározó szerepet tölt be a magyarországi színházi és a határon túli magyar színházi élet közti kapcsolat fenntartásában és erősítésében. Emellett lehetőséget teremt arra, hogy a meghívott színházi műhelyek mellett a nekik otthont adó város és megye szélesebb körű kulturális életébe is betekintést nyerhessen a miskolci közönség és a szakma.

„Számos magyarországi színháznak van határon túli programja, de a miskolci rendezvény kiemelkedik ezek közül, hiszen nem csak a szatmári színjátszás értékeit tudtuk megmutatni, hanem betekintést nyerhettek a résztvevők Szatmárnémeti és Szatmár megye zenei, képzőművészeti és irodalmi életébe is. A miskolci színházzal alakuló partneri kapcsolatunk egyre erősödik, ennek részeként már vendégül láttuk őket a 2018-as TranzitFeszt keretében egy előadással, és ennek része a meghívás is erre az összművészeti fesztiválra, amely kulturális értelemben évek óta szisztematikusan bontja le a Trianoni egyezményben meghúzott határokat” – mondja Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

A társulat és szatmári meghívottjai a Miskolci Nemzeti Színház impozáns épületének szinte minden játszóhelyét élettel töltötték meg a megyeszékhelyen töltött napok alatt, február 7. és 9. között.

A hétszáz férőhelyes Nagyszínházat háromszor töltötte meg a társulat: két alkalommal A dzsungel könyve című musical szerepelt a programban, egy alkalommal pedig a többszörös fesztiválszereplő Shakespeare-művet, a Bocsárdi László kétszeres UNITER- és Jászai-díjas alkotó által rendezett Tévedések vígjátékát adták elő a szatmáriak.

A Játékszínben a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című előadás alapozta meg a fesztivál hangulatát az első napon, majd a másodikon a Tizenöt próbálkozás a színészetre című monodráma engedett betekintés a színészek őrlődő, olykor válságokkal terhelt, már-már tudathasadásos állapotaiba.

Az épület Kamaratermében Fátyol Rudolf, a Dinu Lipatti Filharmónia igazgatója és a FOURever kamarazenekar adott nagy sikerű koncertet, a nézői társalgóban pedig Szemák Zsuzsa festőművész, Nyiri Zoltán festőművész és Muhi Sándor grafikusművész tárlatát tekintették meg sokan – és tekinthetik meg március 14-ig az előadásokat látogatók.

Szatmárnémeti és a megye irodalmi életének fontos szereplői, is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra: Kereskényi Sándor irodalomtörténész visszatekintését követően Végh Balázs Béla irodalomtörténész mutatta be a megye irodalmárainak alkotásaiból összeállított válogatás-köteteket. Simonfi József, Fischer Botond és Elek György, lírai és prózai művek alkotói néhány saját írásból idézve mutatkoztak be a résztvevőknek.