Minimál-szürreál musical Békéscsabán

Minimál-szürreál musical Békéscsabán

Október 7-én, 20 órától a Békéscsabai Jókai Színházban, az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a szegedi MASZK Egyesület a kortárs román drámaíró, színész-rendező Theo Herghelegiu: Tündéri című drámáját mutatja be. Az eredetileg prózai darabot az alkotók „minimál-szürreál musical”-ként játsszák, Harsányi Attilával, Tege Antallal és Zsíros Lindával a főszerepben. Az előadás zenéjét Éder Enikő és Borsos Pál szerezte, koreográfus Zsíros Linda, rendező Tapasztó Ernő. A zenekar tagjai: Borsos Pál, Éder Enikő és Cosmin Harbei. A „minimál-szürreál musical” ősbemutatóját a társulat július 27-én  a 23. Thealter Nemzetközi Színházi Fesztiválon, a Szabad Színházak Nemzetközi találkozóján játszotta, az aradi bemutatóra október 23-án kerül sor, de előtte az előadás részt vesz október 14-én a székelyudvarhelyi dráMA kortárs színházi találkozón, amelyet az idén immár hatodik alkalommal szerveznek meg.

A Tündéri című román kortárs dráma alapszituációja két férfi evilág és túlvilág közti egyensúlyozása, a bezártság, egymásra utaltság, kiúttalanság útvesztőjében, amely egy álomvilágba menekülés lehetőségét kínálja, a nyitott szemmel álmodást, mint a valóság egyik túlélési esélyét. Ahol ők vannak, ott nincs senki más. Így tudják ők. Egyikük mégis talál egy… nőt. Ráadásul nem akármilyen nőt, mert ez a nő… Egyszerűen nem kerülhetett oda.

Minimál-szürreál musical, élő zenével, utazás valahonnan, a valóságon túlról…

KRITIKÁK:

revizoronline.hu – Jászay Tamás

Tapasztó Ernő rendező finoman ironizál azon, hogy az alapszituáció nyíltan becketti ihletésű: két, másként gyermeteg férfi bezárva valahol, valamikor. Maguk sem tudják, miért és hogyan keveredtek ebbe a nekünk vicces, nekik tragikus helyzetbe. Amikor a meneküléssel kapcsolatos mókás és trágár szócsörtéik végére érnek, észreveszik a térben fekvő igéző szépségű lányt, akit némi vívódás után tündérnek nyilvánítanak. A nem hétköznapi lényt nem átlagos módszerekkel keltik életre, ebben pedig fehérarcú zenebohócok is segítik őket. A vég kicsit bombasztikus, kicsit hatásvadász, de az egész azért nagyon szórakoztató.
7ora7.hu – Zsedényi Balázs

Minden ott táncol az abszurd és a reál határán, és ezen a mezsgyén magabiztosan egyensúlyoz a produkció. Hogy pontosan hova vezet ez az egyensúlyozás, az még nem teljesen tiszta: a szexuális frusztráció posztmodern oratóriumaként ugyanúgy működik, mint valamilyen klerikális apokalipszis abszurd varietéműsoraként, de ez a könnyűség a szürreállal: el lehet siklani afelett, hogy nem találja meg minden feltétlenül a helyét, elég, ha az egész h