Miniévadot szervez a Magyar Színházi Intézet Kolozsváron

Miniévadot szervez a Magyar Színházi Intézet Kolozsváron

Április 25. és május 8-a között miniévadot tartanak a BBTE Színház és Film Karon belül működő Magyar Színházi Intézetnél. A végzős színművészetis diákok 5 előadásukat játsszák ebben az időszakban, az előadások helyszíne a Harag György Stúdióterem.

A Magyar Színházi Intézet végzős színművész hallgatói idén változatos, összesen 5 előadást kitevő repertoárral álltak elő. A bemutatók végéhez érve, egy miniévad keretébe ágyazva szeretnék megmutatni a munkájukat. Elsőként legújabb produkciójuk, Az Angyal című előadás kolozsvári bemutatójára hívják a nézőket, csütörtökön és pénteken (április 25-26.), 19 órai kezdettel. Az Angyal koprodukcióban jött létre a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal, szentgyörgyi bemutatójára múlt héten került sor.  Érdekessége, hogy a darabot az egyik végzős színművészetis diák, a dramaturgi és írói vénával is rendelkező Sztojka Sebestyén írta. A próbafolyamat Kolozsváron kezdődött, majd az utolsó intenzív 10 napra a Tamási Áron Színház Kamaratermében került sor, ahol a diákok megtapasztalhatták, hogy mik egy kőszínház működésének sajátosságai. Az Angyal története azt a meglehetősen szokatlan kérdést járja körül, hogy mi lenne, ha megjelenne a földön egy angyal, és teljesítené minden ember kívánságát? Vajon mit kezdene vele az emberiség? Barátságosan vagy ellenségesen fogadná, követné vagy keresztre feszítené? Jobbak lennénk tőle, vagy még inkább eluralkodna a káosz a világban?

A miniévad folytatásaként április 27-28-án Carlo Goldoni A chioggiai csetepaté című darabja látható kortárs kulcsban (rendezőtanár Köllő Csongor, színpadi mozgás Györgyjakab Enikő, látvány Hatházi Rebeka), majd egy rövid szünet után május 3-4-én folytatják a HAIR című nagysikerű musicallel (rendezőtanár Váta Lóránd, koreográfia Kis-Luca Kinga, zenei felkészítés Incze G. Katalin), ezt követi május 6-7-én a Mesél a bécsi erdő, Ödön von Horváth „népszínjátéka” (rendezőtanár: Szilágyi-Palkó Csaba), végül május 8-án a fizikai színházat, valamint a táncszínházat ötvöző New Genesis (rendezőtanár Gemza Péter).

Az előadások helyszíne minden esetben a Harag György Stúdióterem (Farkas/Kogălniceanu u. 4. szám), kezdési időpont 19 óra. Az előadásokra a belépés ingyenes, ám a helyek száma korlátozott. Helyeket a vegzosszinmuveszek2024.eventcube.io oldalon lehet foglalni. Ugyanezen az oldalon, továbbá a BBTE Magyar Színházi Intézet hivatalos Facebook oldalán, valamint a Végzős Színművészek 2024 Facebook oldalakon érhetők el részletes szinopszisok az előadásokról. Mindenkit szeretettel várunk!

Rögtön a miniévad lejárta után, már május 9-én Csíkszeredába utaznak a végzősök, ahol az  UNSCENE – Művészeti Egyetemek Fesztiválja keretében mutatják be előadásaikat. Ezt követően júniusban ismét Kolozsváron látható majd mindenik, a Színház és Film Kar Fesztiváljának keretében (részletes tájékoztatás később).