Mesés turnéra indul a Háromszék Táncegyüttes

Mesés turnéra indul a Háromszék Táncegyüttes

A Háromszék Táncegyüttes május 4-10. között  hat helyszínen mutatja be a Furik Rita rendezésében készült Az én mesém c. gyermekelőadását valamint a Böjttől böjtig c. táncszínházi produkciót. A turné keretében erdélyi, magyarországi és felvidéki helyszíneken is bemutatkoznak.

 

A Böjttől böjtig című darab férfi és nő kapcsolatának világát ragadja meg. Aki hittel böjtöl, megtisztul a világ dolgaitól, megőrzi a szívét, és újjászületik – vallja a felvidéki származású koreográfus-rendező – esélye van a  gyűlöletet szeretetre, a rabságot  szabadságra váltani, és az igaz szerelemhez eljutni. A szeretet születésének és elmúlásának, a boldogság akarásának és a boldogság hiányának érzékeltetésére tesz kísérletet, profán és szakrális vonatkozásaiban egyaránt. Az érzelmektől fűtött belső világot elődeink ma is érvényes, letisztult tartalmainak felhasználásával mutatják be, Erdély csodálatos népzenéje és a Felvidék vokális zenei értékeinek jelenlétével és táncos hagyományainak ötvözetével.

Az én mesém c. előadás a világirodalom és a magyar folklór ősmeséinek tiszta, egyszerű történeteiből, motívumaiból, valamint a varázsénekek mágikus erejéből építkezik. „Mély meggyőződésünk, amikor megmerítkezünk hagyományaink kincseiben, akárcsak a szomorú királylány szívét, úgy hangoljuk át magunkat is a boldogságra, hogy helyreálljon bennünk a világ. Mert a mese régebbi minden tudománynál, benne a világ rendjének ősi mintái és igaz képei őrződnek.” – vallják együtt az előadás alkotói. Az alkotófolyamatban Prezsmer Boglárka és Benkő Éva segítették a rendező munkáját. Az előadás mesés zenei világának megteremtésében Orbán Ferenc és a Heveder zenekar működtek közre.

 

A TURNÉ ÁLLOMÁSAI

  • Május 4.: AZ ÉN MESÉM – Nagyvárad, Szigligeti Színház
  • Május 5.: AZ ÉN MESÉM – Szatmárnémeti, Szakszervezetek Művelődési Háza
  • Május 6.: AZ ÉN MESÉM – Nagybánya, Városi Színház
  • Május 7.: AZ ÉN MESÉM – Nagykároly, Városi Színház
  • Május 8.: BÖJTTŐL BÖJTIG – Kassa, Thália Színház
  • Május 9.: AZ ÉN MESÉM – Kassa, Thália Színház
  • Május 10.: AZ ÉN MESÉM – Sárospatak, Művelődési Központ

A turné megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja. Jegyek már kaphatók a helyszíneken. Az előadások pontos időpontja a társulat honlapján, a www.hte.ro oldalon olvasható.