Megvannak a dráMÁzat IV. nyertesei

Megvannak a dráMÁzat IV. nyertesei

Eredményhirdetéshez érkezett a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház által közösen meghirdetett dráMÁzat IV. elnevezésű drámapályázat, amelyre idén összesen 83 alkotás érkezett magyarországi és romániai alkotóktól egyaránt. A zsűrizés május végétől augusztus elejéig tartott. A beérkezett pályaműveket a kategóriánként külön összeállított, romániai és magyarországi színházi szakemberekből álló zsűri bírálta el.

A debüt kategóriába 32 magyar nyelvű pályamű érkezett. A drámaÍRÓ kategóriába 24 magyar nyelvű, színpadon még be nem mutatott, és írásos formában még nem publikált dráma érkezett olyan alkotóktól, akiknek más művei már jelentek meg nyomtatásban. A dramAUTOR kategóriában a dráMÁzat harmadik kiadásához képest jóval több, szám szerint 27 román nyelvű drámával jelentkeztek alkotók.

A debüt kategóriában Czvikker Katalin dramaturg, a Szigligeti Színház főigazgatója, Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója, Lőkös Ildikó budapesti dramaturg, Szűcs Katalin-Ágnes kritikus, Dunkler Réka dramaturg és Biró Árpád-Levente, a Szigligeti Színház irodalmi titkára értékelte ki a beküldött munkákat. A zsűri tagjai Oláh-Horváth Sári Gyerekjáték című írását nevezték meg a kategória legjobbjaként; a második helyezett a zsűri döntése alapján Scipiades Erzsébet Mocsár812 című drámája, a harmadik helyezett pedig Zsidó Ferenc Ellógni egy forradalmat című munkája lett.

A drámaÍRÓ kategóriába beérkezett drámákat Szűcs Katalin-Ágnes kritikus, Fazakas Márta, a nagyváradi Szigligeti Színház irodalmi tikára, Csurulya Csongor színész, Lőkös Ildikó, Köllő Kata kolozsvári színikritikus, valamint Demeter Katalin dramaturg értékelték. A drámaÍRÓ kategóriában Krusovszky Dénes Az időjárás Skóciában című írásával nyerte el az első helyezést, a zsűri döntése alapján a második helyet Hatházi András Kovács János meghal című műve, a harmadik helyet pedig Szíjártó Tímea-Aletta A panzió című drámája nyerte el.

A dramAUTOR kategóriába érkezett román nyelvű drámákat Balint Victoria, a nagyváradi Regina Maria Színház művészeti titkára, Albert Mária, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, fordító, Bereczki Ágota dramaturg, Demeter Katalin, Nagy Pál, valamint Ferencz Zsófia művészeti tanácsadó, fordító zsűrizte. A zsűri a Zloată (Latyak) című alkotást részesítette első díjban, amelynek szerzője azonban mindezidáig nem oldotta fel jeligéjét. A kategória második helyezettje Popescu Marian Banda lui Mobius című munkája, Cotarcea Andrei Iarna és Asaftei Bogdan Îngerul a alunecat pe gheață. Iertare! című alkotásai pedig megosztott harmadik helyben részesültek.

Az előző évekhez hasonlóan a szervezők antológiát jelentetnek meg a Debüt és drámaÍRÓ kategóriák első két helyezést elért alkotásából, a kötetben ugyanakkor a dramAUTOR kategória első helyezett alkotása és annak magyar nyelvű fordítása (fordító: Nagy-Bozsodi Orsolya), illetve a második helyezett dráma is helyet kap. A dráMÁzat IV. antológia könyvbemutatóját a 10. dráMA Kortárs Színházi Találkozón, szeptember 18-án, kedden 17 órától tartják.