Megtorlás - Caragiale darabot mutat be a Csíki Játékszín

Megtorlás – Caragiale darabot mutat be a Csíki Játékszín

A Csíki Játékszínben április 19-én, pénteken 19 órától mutatják be I.L.Caragiale drámáját, a Megtorlást. Az előadás stúdiókörülmények között a színpadra épített nézőtéren lesz látható. A produkciót a bemutató után, április 23-án megismételjük.

I.L. Caragiale 1890-ben írta meg a Megtorlást, amely teljesen elüt addigi társadalombíráló vígjátékaitól, szatirikus írásaitól. A bosszú és bűntudat pokoli mélységeinek története ez.

A cselekmény egyetlen éjszaka alatt játszódik, azonban a szereplők elmúlt kilenc évének minden keserűségét, feszültségét magában hordozza. Mindegyikük súlyos terheket cipel: a szerelemből elkövetett, eltitkolt gyilkosság terhe; a kínzó bűntudat, mely lassan teljesen felőröl; a kiszolgáltatottságba süllyedt magány, mely az őrület határáig sodor; az éveken át tartó, sohasem múló gyász; a folyamatosan égő, lüktető sejtelem és a mardosó gyanú érzése, majd a borzasztó út a bizonyosság felé; a majdnem tíz évig tartó pokol, a bűnnel szerzett házasságsúlya; a jogtalan büntetés és kínzás, a rácsok mögött ártatlanul sínylődő megtört elme; az elcsábulás és szerelembe esés miatti cinkostárssá válás tehetetlensége.

Egy kósza hír kilenc év sűrített feszültségét hozza felszínre; négy ember keserű kiáltása, lelkük vérfagyasztó sikolya töri meg az éjszaka csendjét.

Ez életük leghosszabb éjszakája.

Demeter Kata, a rendező munkatársa

Szereposztás:

Dragomir: Kosztándi Zsolt

Gheorghe: Bende Sándor

Ion: Giacomello Roberto

Anca: Zsigmond Éva Beáta

Zene: Bene Zoltán

Mozgás: Györfi Csaba m.v.

Díszlet: Szűcs Olcsváry Gellért m.v., Tóth Árpád m.v.

Jelmez: Székely Tímea e.h.

A rendező munkatársa: Demeter Kata

Rendező: Tóth Árpád m.v.

Bemutató: 2019. április 19.

Jegyvásárlásra online a: https://www.bilete.ro/megtorlas/oldalon van lehetőség, valamint személyesen a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9 – 18 óra között, illetve előadás előtt egy órával a Csíki Játékszín jegypénztárában.

Az előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.