Megkezdődött a II. Wonderpuck Utcaszínházi Fesztivál

Megkezdődött a II. Wonderpuck Utcaszínházi Fesztivál

 

Szeptember 14-16. között a Főtér, a Karolina tér és még a bonchidai Bánffy-Kastély is színházzá fog alakulni. A változatos színházi programok mellett a Puck Bábszínház karneválra, koncertre, alkotóműhelyre és bábmozgatási műhelyekre is szívesen lát minden érdeklődőt.

 

Pénteken 12:30 perckor bábparádéval startol a WonderPuck fesztivál a Deák Ferenc (str. Eroilor) utcán, majd a főtér nagyszínpadán a nyitókoncertet hallgathatunk, amit a hivatalos megnyitó követ.

Már pénteken rengeteg programmal készül a bábszínház. Az alábbiakban kiemeljük a magyar nyelvű, illetve a nemzetközi nonverbális előadásokat: a Kisszínpadon a híres olasz bábművész, Gaspare Nasuto által rendezett Pulcsinella ősi hagyománya című nonverbális előadása lesz látható. Az előadása nem csak a hagyományos nápolyi bábjátékot eleveníti meg, hanem egyben bemutatja a művész miniatűr, egyedi, fából készült bábjait is. A Nagyszínpadon az Argentínából és Belgiumból származó Zig Zag Circo Épp időben! című nonverbális előadása két elkésett zsonglőr megjelenésével kezdődik, akiknek a konfliktusait, frusztrációit és sikereit látványos és vicces módon ismerhetjük meg. A program a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület által bemutatott A fekete bika és más történetek című magyar nyelvű előadásban három gólyalábas bandita, az elvarázsolt fekete bika és a róka meg a vadász történeteit láthatjuk, és nem csak. Este a törökországi „Cengiz Özek” Árnyszínház Vízi szörnyeteg című előadását nézhetik meg az érdeklődők. A Vízi Szörnyeteg nem más, mint egy hal, aki tisztítja az óceánt, de a sok szemét miatt szörnyeteggé változott. Az, hogy most miképpen reagál a körülötte levő világra, péntek este derül ki.

A WonderPuck nem csak a szemeket kápráztatja el, hanem a lábakat is bepörgeti. Péntek este a Főtéren a román nyelvű Voltaj Academy gyerekkoncert, a Karolina téren pedig a Pink Tatoo és a Bunu Társulatának koncertjén a táncolni vágyó tinik is kedvükre mozoghatnak.

Szombaton a Főtéren a bulgáriai SoulMade társulat Zsineg-kabaréja lesz látható, amelyben színes utcai marionetteket láthatunk hagyományos és modern bolgár stílusban táncolni. A nonverbális előadásban az érdeklődők találkozhatnak Elvis Presley-vel, Pinokkióval és még sok más hírességgel is. A program további érdekességekkel folytatódik: a magyarországi Méhes Csaba és a Brass in the Five zenekar a Brass Cirkuszt hozza Kolozsvárra: harsona, dob, mímelés, bűvészek, bohócok, állatidomítók és még sokan mások bűvölik el a közönséget. A Zig Zag Circo szombaton is fellép az Épp időben! című előadásával. A Karolina téren a kanadai Magali Chouinard vizuális és költői utcai performansza (A fehér asszony) azt próbálja megragadni, hogy a magány mennyire különleges egy állapot, amiben újra és újra felfedezhetjük önmagunkat. Az előadás minden korosztály számára ajánlott. A szombati nap a tombolával társított gyerekkarnevállal, a The Beat koncertjével és tűzmutatványos előadással zárul.

 

Vasárnap a Főtéren a szatmárnémeti Manócska Bábszínház Huncutka a színpadon című magyar nyelvű előadása (3+) lesz látható, amelyet a záróünnepség követ.

A WonderPuck Bonchidára is ellátogat: vasárnap A Fekete bika és más történetek (Shoshin Színházi Egyesület), a Brass Cirkusz (Méhes Csaba és a Brass in the Five zenekar) és a Kolozsvári mesék (Kolozsvári Puck Bábszínház) előadásait lehet megnézni.

A pénteken és szombati tombolával vagy Isztambulba (a pénteki tombola nyereménye), vagy Bulgáriába (a szombati tombola nyereménye) lehet utazni, iskolatáskát és függőágyat is lehet nyerni, amihez egy szelvény kitöltésére van szükség. Vigyázat! A nyereményeket csak a helyszínen jelen lévő, jelmezbe öltözött gyerekek kaphatják!

A fent felsorolt, külföldi, nonverbális és magyar előadásokon kívül még román nyelvű előadások is lesznek, a teljes program itt található: http://www.wonderpuck.eu/program/.

A második alkalommal megrendezett WonderPuck Utcaszínház Fesztivál társszervezője az ESUA Egyesület és a LIONS International Alapítvány, főtámogatója pedig Kolozsvár Polgármesteri Hivatala, valamint a Kolozs Megyei Tanács. Fesztiválunk Erdélyben sajátosan egyedülálló szabadtéri rendezvény, amely gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szól. A rendezvény összetett programját a művészet által történő nevelés szellemében alakítottuk ki, hogy mind legkisebb nézőink, mind a családjaik esztétikai ízlését formálhassuk vele. A kiemelkedő művészeti produkciókkal tarkított WonderPuck fesztivál mindenki számára ingyenes, és a célja az, hogy a családok együtt csodálkozhassanak rá a mesék, a bábok, a színház, a tánc, a zene és az ezekkel kapcsolatos műhelyfoglalkozások varázslatos világára.

A WonderPuck Utcaszínház Fesztivál már az első alkalommal is hatalmas sikernek örvendett, akkor 300 művész 30 előadással, 5 műhelyfoglalkozással és szabadtéri kiállításokkal kápráztatta el a háromnapos rendezvény 17.000 nézőjét.

Az idei fesztivál két részre tagolódik:

  1. Ovisok és kisiskolások WonderPuckja a Főtéren
  2. A fiatalok, tizenévesek és felnőttek WonderPuckja a Karolina téren

A rendezvény a Nagy Egyesülés centenáriumát is ünnepli.

A WonderPuck a mindannyiunkban ott lakozó gyermeknek szól, a WonderPuck kulcsszava az együtt.

A rendezvény minden előadása, koncertje és műhelye ingyenes.