A budapesti vendégjáték plakátja

Meghívott előadásokkal és vendégszereplésekkel zárja a novembert a temesvári magyar színház

Folytatva az őszi fesztivál- és vendégszereplés dömpinget, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház november végén két előadásával is külföldön vendégszerepel.

November 22-én, pénteken a budapesti Katona József Színházban volt megtekinthető a tavalyi évadban bemutatott és azóta is nagy sikerrel játszott Pintér Béla – Darvas Benedek Parasztopera (r.: Szikszai Rémusz) című előadás. Balázs Attila, a színház igazgatója és az Apa szerepének megformálója, a kultura.hu budapesti kulturális lapnak adott interjújában elmondta, a Parasztoperának több szálon is köze van Budapesthez. Egyrészt Pintér Béla, a darab szerzője, másrészről Szikszai Rémusz, az előadás rendezője révén.

A november 25. – 29. közötti időszakban a színház két nemzetközi fesztiválmeghívásnak is eleget tesz majd. Hajdu Szabolcs Békeidő című előadása, mely októberben Gyergyószentmiklóson és Bukarestben is bemutatásra került, november 25-én a szabadkai Desiré Central Station fesztiválon, november 28., illetve 29-én pedig a budapesti Kortárs Drámafesztiválon lesz megtekinthető. Mindkét fesztivál elsődleges célkitűzései közé tartozik a kortárs dráma, illetve színházi formák és törekvések szélesebb rétegekkel való megismertetése.

A budapesti vendégjáték plakátja

Mindeközben Temesváron november 30-án két vendégelőadást is megtekinthetnek az érdeklődők, mindkettőt a Nagyváradi Táncegyüttes előadásában. A délelőtt 11 órától kezdődő Bambuc ördög Tamási Áron novellája alapján született táncos mesejáték az udvarhelyszéki-, sóvidéki-, valamint a dél-afrikai (gum boots) táncos és énekes hagyományokból építkezik. A Fekete Sáfrán, amely 19 órától lesz megtekinthető meg a színház Nagytermében, Tamási Áron azonos című meséje alapján készült felnőttmese, mely a fiatal és jóképű sántamalomi cigánylegény, Fekete Sáfrán történetét mutatja be.