Még kaphatók jegyek  Szatmáron Az elveszett levélre

Még kaphatók jegyek Szatmáron Az elveszett levélre

Az érdeklődők még válthatnak jegyet I. L. Caragiale örökérvényű klasszikusára, Az elveszett levélre, amelyet ezúttal bérletszünetes előadásként tekinthetnek meg. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadására 2015. április 24-én, pénteken, 19:00 óráról, a Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében kerül sor.

A produkció érdekessége, hogy Sorin Militaru elismert román rendező meghívott vendégművészként mindkét társulattal színpadra vitte a vígjátékot, és tette ezt úgy, hogy a két koncepció egymásra felel, egymással párbeszédben van. A magyar társulat 2015. február 27-én, pénteken 19 órától, a román pedig rá két napra, március 1-én, vasárnap, szintén este 7-től mutatta be nagy sikerrel az előadást.

Mindkét előadás díszletét és jelmezeit Szabó Anna, a Harag György Társulat fiatal művésze tervezte, a dramaturgiai munkákat Bessenyei Gedő István és Bertóti Johanna m. v. végezte el, a produkció koreográfusa Bordás Attila m. v., asszisztense Tamás Ágnes, ügyelője és súgója Varga Katalin. A Harag György Társulat Seprődi Kiss Attila magyar fordításában játssza a Caragiale-művet.

 

Sorin Militaru, elismert román rendező, a Szatmárnémeti Északi Színház vendégeként arra vállalkozott, hogy I. L. Caragiale Az elveszett levél című vígjátékát mindkét társulattal színre vigye. A Harag György Társulat előadása erdélyi magyar közegbe helyezi a történetet, a mába, ezáltal a szöveg és a benne fellelhető problémák általánosságára és jelenidejűségére mutat rá. Így lesz Tipătescuból Paliczki, Trahanacheból Tarhonyai, a regáti kisvárosból pedig egy átlagos erdélyi magyar kispolgári közeg. A román és magyar előadás egymásra felelget, egymás görbe tükreként és egymással párbeszédben világít rá a politikai becsvágy, az emberi kisszerűség (és nagyravágyás) általánosan jellemző, tehát valójában kultúrafüggetlen jelenségeire – nem utolsósorban pedig arra, hogy bármily kínos igyekezettel is próbáljuk elérni önző céljainkat, a játszma legvégén így is, úgy is a fejünk fölött döntenek a sorsunkról.

 

Vajon Caragiale volt látnok, vagy a társadalom tart ugyanott, mint 130 évvel ezelőtt?

A nagysikerű előadás szereplői: Rappert-Vencz Gábor, Kovács Nikolett, Bessenyei István, Kányádi Szilárd, Ciprian Vultur m. v., Gaál Gyula, Tóth-Páll Miklós, Péter Attila Zsolt, Orbán Zsolt, Nagy Orbán, Bodea Tibor, Bándi Johanna, Barakonyi Gergő m. v., Bogár Barbara, Frumen Gergő, László Zita, Marosszéki Tamás, Poszet Nándor, Sándor Anna, Varga Sándor, Zákány Mihály, valamint: Balogh Géza, Ferenczik György, Liegner Zsolt, Berei Ármin m. v., Berei Dominik m. v., Berei Zalán m. v., Botos Vivien m. v., Budizsa Dávid m. v., Szejke Máté m. v., Zilahi-Kató Nóra m. v., Zilahi-Kató Péter m. v.

Az előadásra a színház Horea úti jegypénztárában és előadás előtt egy órával, a helyszínen, a művelődési ház előterében válthatók jegyek felnőttek számára 20, diákok és nyugdíjasok számára pedig 15 lejért.