Mátyás mesék – Csíkkarcfalván és Csíkszentdomokoson

Mátyás mesék – Csíkkarcfalván és Csíkszentdomokoson

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház március 31-én, csütörtökön Csíkkarcfalván játssza Thuróczy Katalin – Csurulya Csongor: MÁTYÁS MESÉK című mesejátékát a Csíki Játékszín gyerekbérleteseinek. Az előadásokra 11.30-tól és 13.30-tól kerül sor a helyi Művelődési Házban. A mesejátékra érvényes a Babszem Jankó bérlet. Április 1-jén, pénteken 12 órától Csíkszentdomokoson a Cekapecc gyerekbérletes nézőknek játsszák a mesejátékot. A bérletes előadásokra a fennmaradó helyek függvényében jegyek is válthatók, a helyszínen.

„Thuróczy Katalin remek ötlete, mely szerint a Mátyás királyról szóló meséket és legendákat fűzzük fel egy történetre, lehetővé teszi, hogy egy olyan uralkodó karaktere rajzolódjon ki előttünk, akit méltán tartunk történelmünk nagy alakjának, olyannak, akinek uralkodása alatt fényes és irigylésre méltó országgá nőtte ki magát az akkori Magyarország. Ez elsősorban a gyerekeket megszólító előadás, azokat a cselekedeteket meséli el, melyekből „Mátyás az igazságos” vagy a bölcs jelzők maradtak ránk, de ugyanakkor történelmünk egy-egy pillanata is felvillan.

E történetek során választ kaphatunk arra is, hogyan került a holló a Hunyadiak címerébe, hogyan viselkedett bölcsen Mátyás felesége, mitől igazságos Mátyás és miért mondják őt a szegények védelmezőjének, persze mind a mese eszközeivel, hiszen ez csak egy MESE, vagy…”

Csurulya Csongor – az előadás rendezője

Szereplők

Hunyadi Mátyás: PÁL ATTILA

Bradi Mátyás tanítója: SZŰCS-OLCSVÁRY GELLÉRT

Holló Mátyás madara: LÁSZLÓ KATA

János – szolga: KULCSÁR-SZÉKELY ATTILA

Andulka cselédlány: VIDOVENYECZ EDINA

Hang: Lőrincz József

Fény: Toásó István

Ügyelő: Máthé Miklós Mónika

Díszlet/Jelmez: Csurulya Csongor /Biró Boglárka m.v.

Mozgás: Lőrincz József

Rendező: Csurulya Csongor