Marseille-ben az M Studio

Marseille-ben az M Studio

Franciaországba kapott meghívást az M Studio, Nagy Eszter egyéni előadása, a Megöltem az anyámat c. produkció lesz látható április 1-jén és 2-án a Theatre de Lenche színházban, Marseille-ben.

Visky András Megöltem az anyámat c. drámáját 2008-ban mutatta be a társulat. A monodráma hátterében egy olyan, a szerző bevallása szerint „talált történet” húzódik, mely az 1980-as években erdélyi árvaházakban felnőtt, fele részben cigány és feltehetően másik részben magyar származású lányról szól, aki ’91 után elhatározza, hogy felkutatja gyökereit, hiszen önazonossága legalapvetőbb kérdéseire sem ismeri a választ. Az előadás egyfajta szabadítástörténet, feltámadásjáték, melyben a szereplő – saját történetének megértése érdekében – visszaépíti identitását, hogy megtalálhassa a „saját arcát”.

Az előadás koncepciója Grotowski szegény színházának hagyományára épít: a térszervezés, a minimális díszlet- és kellékhasználat, a színészi munkát és jelenlétet emeli ki: a belső történések felidézése és megteremtése a meghatározó, a színész a saját testével játszik a színpadon emellett célja – Visky András szavaival élve – „a nevetés által megmutatni a sírást és fordítva: a sírás által a nevetést.”