Marosvásárhelyen és Kolozsváron lép fel a Háromszék Táncegyüttes

Marosvásárhelyen és Kolozsváron lép fel a Háromszék Táncegyüttes

A Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórelőadását és Az én mesém című táncmesét mutatja be Marosvásárhelyen és Kolozsváron március 3-6. között a Háromszék Táncegyüttes.

 

A Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című folklórelőadás a Kárpát-medencei forgós-forgatós táncok világába kalauzolja el a közönséget. Az egy órás barokkos tánchömpölygés egy női sorssal von párhuzamot, ám a történetmesélés helyett inkább érzések, impressziók megragadására törekedtek az alkotók. Az előadás koreográfusai Kocsis Enikő, Fitos Dezső, Busai Norbert, Busai Zsuzsanna, Kádár Ignác, Farkas Tamás, Furik Rita, Richtarcsík Mihály és Ivácson László, moldvai, gyimesi, sóvidéki, györgyfalvi, vajdaszentiványi és felvidéki táncokat láthat a közönség. Az előadás március 3-án, kedden 19 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében, március 5-én, csütörtökön 19 órától pedig a Kolozsvári Magyar Operában tekinthető meg.

A turné keretében a Háromszék Táncegyüttes legújabb gyermekelőadása is látható lesz mindkét helyszínen: Az én mesém c. táncmesét Marosvásárhelyen március 4-én, Kolozsváron március 6-án mutatják be 10 és 12 órától. A Furik Rita rendezésében készült előadás a világirodalom és a magyar folklór ősmeséinek tiszta, egyszerű történeteiből, motívumaiból, valamint a varázsénekek mágikus erejéből merítkezik. „Mindannyiunk lelkében igazi ének szól. Érdemes útnak indulni érte. A mi mesénkben a szomorú királylány rátalál saját hangjára, önmaga boldogságára, mert saját hangunk megtalálása a mindenség megtalálása. Mély meggyőződésünk, amikor megmerítkezünk hagyományaink kincseiben, akárcsak a szomorú királylány szívét, úgy hangoljuk át magunkat is a boldogságra, hogy helyreálljon bennünk a világ. Mert a mese régebbi minden tudománynál, benne a világ rendjének ősi mintái és igaz képei őrződnek.” – vallják együtt az előadás alkotói.

A turné megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Jegyek Marosvásárhelyen a Kultúrpalota jegyirodájában (nyitva tartás naponta 12:00-17:30 között), valamint előadás előtt egy órával a színház jegypénztáránál kaphatók, helyet foglalni a 0372-758230 telefonszámon lehet. Kolozsváron a Magyar Opera jegypénztáránál lehet jegyet vásárolni (nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig 10.00-13.00 és 16.30-18.30 óra között), a helyfoglalás pedig a 0264-593468 telefonszámon lehetséges.