📷Bethlendi Tamás www.facebook.com/bitsphoto/

Márciusi ZIZ-ajánló

A tavasz első hónapjában is bővelkednek eseményekben, mondhatni, nagy a ZIZegés Kolozsváron. A nézők számára már ismerős Párizs utcai térben a Váróterem Projekt, és a Shoshin Színházi Egyesület előadásai mellett vendégprodukciókat is láthatnak az érdeklődők – ilyen volt például a februári Kit szerettél, Madách?, vagy a Joy című előadás – , de teret kapnak különböző workshopok, és egyéb foglalkozások is, amelyekre bárki jelentkezhet, akit érdekel egy-egy műfaj (kortárs tánc, akrojóga, japán dob kurzus stb.).

Március 13-án este 7 órátólés 17-én este 8 órától, ismét műsoron van a GYŰLÖLETVARIETÉ című előadás, a Shoshin Színházi Egyesület, a BBTE Színház és Film Kar – Magyar Színházi Intézet és A Vadász Esélye koprodukcióját január végén mutatták be a ZIZben. A Sara Onham Harter Gonoszkodás egy részben című színműve alapján született előadást Bélai Marcel rendezésében láthatják az érdeklődők.

A Gyűlöletvarieté műfajilag sokszínű előadás, a nézőket is aktivizáló, kabaré és varieté elemeket olvaszt magába, miközben a gonoszság, cselszövés, megbuktatás, féltékenység és az ellehetetlenítés tematikáira összpontosító, lélektanilag is kibontott drámai jelenetekre szegmentálja a történetet. Vérbeli feketekomédia, amiben egyre mélyebbre és mélyebbre merülünk a sértettség kútjában, aminek a legmélyén mégis az ember önmagába- és az elérhető boldogságba vetett hitével találjuk szemben magunkat.

Szereposztás:

Légy – Kerekes Barbara                     

Féreg – Csüdöm Henrietta

Patkány – Kerekes Ákos

Görény – Gáspár-Barra Szilárd

Az előadás időtartama: 1 óra 45 perc

Március 9-én, 16-án, 23-án, és 30-án 10:30-től (esetenként eltérő időpontban): japán dob kurzus – nyitott minden érdeklődő számára, kapcsolatfelvétel, előzetes regisztráció: kidaikodrums@gmail.com

Március 9-én,este 7-től vendégelőadásra várjuk az érdeklődőket, a COPILUL TUTUROR (Mindenki gyermeke) című one woman show szövegét írta és előadja Lucia Mărneanu. Művészeti tanácsadó: Sinkó Ferenc. Az előadás az anya-gyerek kapcsolat problematikus vonásait tárja fel, 14 éven felülieknek ajánlott. „One woman show, velem, arról, hogy mi lehet mérgezőbb vagy felszabadítóbb közöttünk és anyáink között” – írja közösségi oldalán Lucia Mărneanu. Román nyelvű előadás angol feliratozással.

Március 12-én, 19-én, és 26-án este 7 órától CREATIVE FLOW – az improvizációtól a kompozícióig címmel Oana Mureșan tart kortárs tánc műhelyt, előzetes regisztráció: oana_mur@yahoo.com

📷Bethlendi Tamás www.facebook.com/bitsphoto/

Március 14-én és 16-án este 8 órától a Váróterem Projekt HULLÁM című produkcióját tekinthetik meg a nézők, az előadás a líceumi diákokat foglalkoztató Váróterem Színházi Műhely eredményeként született meg.

1967-ben, amikor egy kaliforniai középiskolai osztályban tanított, Ron Jones a diákokkal a második világháború témáját dolgozta fel, különös tekintettel a náci Németországra az 1930-as években. Arra a kérdésre, hogy azok a borzalmak megismétlődhetnek-e napjainkban, a fiatalok határozott NEM-mel válaszoltak. Jones ekkor egy játék-kísérletet dolgozott ki, ami megmutatja, hogy ha nem tanulunk a történelmi példákból, a diktatúrák újra és újra megismétlődhetnek anélkül, hogy az érintettek felismernék, hogy minek a szemtanúi, mihez járulnak hozzá…

Az előadás román felirattal rendelkezik.

Március 20-án és 27-én 18:30-tól AKROJÓGA – Szeretnél kilépni a komfortzónádból, kipróbálni, vajon le tudod-e győzni a félelmeidet? Csatlakozz a csoporthoz, részletek és további információk: https://rb.gy/4kpj7l

Március 21-én, este 8 órától: ALKÉSZTISZ – a Váróterem Projekt előadását Visky Andrej rendezte. Díszlet és jelmez: Gábor Zsófia. Adaptálta: Euripidész eredetije és Ted Hughes átdolgozása alapján Horváth Benji. Dramaturg: Bertóti Johanna. Zene: Visky Péter. Mozgáskoordinátor: Varga Hunor-József. A rendező munkatársa: Imecs-Magdó Levente.

Szereplők:

ALKÉSZTISZ – Pál Emőke

ADMÉTOSZ – Imecs-Magdó Levente

APOLLÓN – Sárosi Áron

HALÁL – Veres Orsolya

HÉRAKLÉSZ – Csepei Zsolt

SZOLGÁLÓLÁNY – Kolcza Rebeka

Admétosznak, Pherai királyának fiatalon kell meghalnia, ám Apollón, aki egy korábbi büntetését töltve a királynál szolgál, eléri a sorsistennőknél, hogy amennyiben egy hozzátartozó vállalja a halált helyette, megmenekülhet. Az egyetlen, aki hajlandó erre az áldozatra, az Alkésztisz, Admétosz felesége. Ez a tragédia. Megjelenik azonban Héraklész, csupa váratlan meglepetéssel a tarsolyában. Ez a komédia.

Március 23-án 18 órától – KONTAKT IMPROVIZÁCIÓ JAM Theo Trișcă-vel. Minden érdeklődő számára, további információk: iuliatrisca19@gmail.com, telefon: 0732 916 094.

Fotó: Váczi Roland

Március 24-én, este 8 órától: AZ ARANYÓRÁN TÚL – A Reactor de creație și experiment és a Váróterem Projekt koprodukciója, rendező: Ovidiu Caița.

Vannak emberek, akik elmenekülnek onnan, ahol születtek, mert úgy érzik, hogy ott nem tudnak fejlődni, mások viszont egész életükben ugyanazon a helyen maradnak, mert csak ott tudnak fejlődni, ahol a gyökereik vannak. Az előbbiek úgy cipelik a történeteiket, mint nehéz poggyászt, az utóbbiak súlyos gyökereikkel együtt építik saját meséjüket. Mindezek az emberek egy városban találkoznak, mondjuk Kolozsváron, de nem feltétlenül, egy technologizált, fiatal, turisztikai, multikulturális városban, amelyről jó kép alakult ki, és a fotóművészek szerint a legjobb képet az „arany órában”, napfelkeltekor vagy napnyugtakor lehet készíteni, amikor a fény meleg és lágy. Az arany óra vakító fényén túl vannak azonban az emberek és az ő történeteik, amelyek összefonódnak, a beszélt nyelvtől függetlenül is. Mi történik, miután a lágy, meleg fény eltűnik?

Az előadásokhoz jegyek elérhetőek az Eventbookon: https://eventbook.ro/event/search?term=ziz