Március 24-től látható a szatmári színház Tévedések vígjátéka a Youtube-on

Március 24-től látható a szatmári színház Tévedések vígjátéka a Youtube-on

A koronavírus-járványra való tekintettel továbbra sem játszhat a Harag György Társulat, de a legnagyobb videómegosztó portál segítségével nem hagyja színházi élmény nélkül szeretett közönségét. Nemrég egy előadási főpróba volt látható élő közvetítésben a társulat Youtube-csatornáján, március 24-én 19 kor pedig felkerül a csatornára a Harag György Társulat nagy sikerű előadása, a Tévedések vígjátéka.

A Bocsárdi László kétszeres Uniter- és Jászai-díjas alkotó által rendezett előadás bemutatója 2017 februárjában volt. A szakmai szempontból is rendkívül sikeres produkciót bérletben játszotta a társulat Nagykárolyban, Nagybányán és Sepsiszentgyörgyön, meghívott előadás volt Gyergyószentmiklóson, a Kisebbségi Színházak Kollokviumán, a magyarországi Gyulán tartott nemzetközi Shakespeare Fesztiválon és a nagyváradi Varadium Fesztivál is műsorára tűzte. Bemutatták továbbá a budapesti Nemzeti Színházban és a Thália Színház színpadán is láthatta a fővárosi közönség, a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén. Ezzel az előadással vett részt a társulat Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor színházban szervezett IFESZT-en és másfél évtized elteltével ezzel az előadással tért vissza Bukarestbe a Harag György Társulat, ahol a Festin pe Bulevard közösnég-zsűrije a fesztivál legjobbjának választotta a produkciót.

Miért ordítozik velem ez a nő? Vajon mit akar tőlem? Ha tényleg ő a hitves feleségem, csakis álmomban vehettem el… Miért néz rám olyan bambán ez a férfi? Miért nem ért meg engem? Biztosan megcsalt, és azért nem néz a szemembe.  Nem, nem, ez így nem lehet igaz, ennek semmi értelme! Csakis tévedés lehet! Vagy álmodom talán az egészet? De akkor hogyan ébredhetnék fel? Mit kell tennem, hogy e rémségnek egyszer már vége legyen?
Hogy helyzetem komikus-e vagy tragikus, csakis attól függ, honnan nézem: mikor a forgatag közepén állok, ha rajtam csattan minden ostor, amikor engem ütnek, inkább jajgatni lenne kedvem.  Ha viszont sikerülne legalább egy pillanatra kívül kerülnöm, ha mindezt egy dombról nézhetném végig, ha a Holdról láthatnám saját nyomorult életem, biztosan nevetnék az egészen. De hát hogyan léphetnék ki ebből a pokoli játékból, míg azt sem tudom, mire megy ki valójában? Még meg kell fejtenem, hogy kit játszom én itt, és azt is, ki kényszerített erre a szerepre.  Adjatok legalább még egy napot, hogy kiderítsem, mi a valódi értelme a sok tévedésnek!  De vajon lesz elég pénzem, hogy ezt a napot túléljem?

 

Az előadás szereplői: Kovács Nikolett, Rappert-Vencz Gábor, Diószegi Attila, Nagy Csongor Zsolt, Orbán Zsolt, Bodea Tibor, Bessenyei István, Nagy Orbán, Frumen Gergő, Varga Sándor, Nagy Tamás, Méhes Kati, Moldován Blanka, Budizsa Evelyn, Keresztes Ágnes, valamint: Jónás Rudolf, Kecskés Szabolcs, Varga Gyula és Budai József.

Az előadás dramaturgja Benedek Zsolt, zeneszerzője Boros Csaba. A produkció jelmezeit Kiss Zsuzsa, díszleteit pedig Bartha József UNITER-díjas tervező, vizuális művész, egyetemi oktató készítette. Az előadás fénytervezője Bányai Tamás, Jászai-díjas light-designer volt, rendező- és tervezőasszisztensekként pedig Poszet Nándor, Fornvald Gréti és Szabó Anna segítették a stáb munkáját. A produkció létrejöttében ügyelőként Fábry Zoltán és súgóként Nagy Anikó vett részt.