Március 21-23: Gogol Kolozsváron és Cardiffban

Március 21-23: Gogol Kolozsváron és Cardiffban

A Representations of the Other projekt 2014 március 21-23 között nemzetközi szimpóziumot, valamint a Játéktér fiatal szerzőinek szóló workshopot szervez Kolozsvár egyik legprogresszívabb, független kortárs művészeti központjában, az Ecsetgyárban.

A workshop elsősorban az átlátható, korrupció-mentes és a fenntartható fejlődés irányába formálódó társadalmat helyezi a fókuszpontba, hogy ezzel a kezdeményezéssel is kihangsúlyozza egy még nyitottabb, tájékozottabb és felelősségteljesebb erdélyi magyar színházi közeg kialakulásának/kialakításának a fontosságát.

A workshop társzervezője egy Budondo-ból (Uganda) származó színházi projekt, a Gogol InterPlayground, amely az ukrán születésű drámaíró, N. Gogol  A revizor című darabjára (1838) alapoz. A téma iróniával teli és a metaforikus megközelítésének következtében a darabot vették konferenciák és workshopok alapjául. A projekt elindítói ezzel a kezdeményezéssel egy egész világot behálózó közösséget kezdtek kiépíteni. A szöveg minden kultúrában újabb értelmezéseket és átdolgozásokat eredményez, melyek elérhetőek ebben a fejlődő és egyre inkább növekvő virtuális közösségben, amely mára már behálózza Ugandát, Svédországot, Norvégiát, Bolíviát, Dániát, a Fülöp-szigeteket, Ukrajnát és Ausztráliát, és ez a sor hamarosan folytatódni fog Kanada, India, Tanzánia, Litvánia és Ausztrália bekapcsolódásával.

A kolozsvári workshopon teatrológia-szakos, kommunikációt és összehasonlító irodalmat hallgató diákok, valamint fiatal színészek és rendezők jeleneteket fognak színre vinni A revizorból, a jelenleg Kanadában élő David Buchbinder zenész, fesztivál-szervező és a Diasporic Genius megalapítójának irányításával, Köllő Csongor színész és tanár segítségével.

Kolozsvár

Cardiffi színésznövendékek pedig Ian Staples író és egyetemi tanár vezetésével ugyanazokat a jeleneteket fogják próbálni walesi nyelven.

A két csoport skype-on kommunikál: megtekintik egymás munkáját, beszélgetnek a szerzett tapasztalataikról, élményeikről.

Cardiff

Az esemény célja, hogy a résztvevő kulturális közegek közti kommunikációt felpezsdítse, tanulmányok fordítását, nemzetközi képzések, további nyitott beszélgetéseket inspriáljon, segítse a kultúrák közötti kapcsolatok építését és biztosítson olyan tananyagon kívüli tevékenységeket, mint például hogy a leendő színházelméleti szakemberek gyakorlati tapasztalatot szerezhessenek.

A szimpózium a workshoppal egy időben zajlik, és Representations of the Other projekt tagjainak és partnereinek szól.

Célunk: felvázolni az aarhusi egyetem Otherness című folyóirat különszámának a tervét, kutatáson alapuló gyakorlati tevékenységre ösztönözni a színházi közegben mozgó alkotókat, további szakmai együttműködések és kapcsolatok megalapozása.

 

Az esemény nagyközönség számára nyitott része:

Március 23-án workshop-bemutató és beszélgetés. Ez az esemény nyitott minden érdeklődő számára. A tanácskozás a kolozsvári és a cardiffi workshopon próbált jelenetek bemutatásával kezdődik majd. Ezt követően mindkét csoport résztvevői beszámolnak a színházi gyakorlat során szerzett tapasztalataikról és a színház jelentőségéről, társadalomra gyakorolt hatásairól.

Záróakkord: önkéntes alapon, a workshop és a szimpózium résztvevői Gogolos vacsorát (jellegzetes orosz ételeket) főznek Leopold Erika (Kolozsváron végzett színháztudományok szakon, jelenleg gasztro-blogot vezet Budapesten) és Laczó Júlia (a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze, képzett szakács) vezetésével.

Bővebb információért kérjük, kövessék a projekt honlapját.

Támogatók:

        

 

 

 

 

Médiapartner: