Március 15-i ünnepi rendezvénysorozat Sepsiszentgyörgyön

Március 15-i ünnepi rendezvénysorozat Sepsiszentgyörgyön

Két ünnepi hangverseny és színes programsorozat keretében emlékeznek meg idén a sepsiszentgyörgyiek az 1848-’49-es forradalom és szabadságharcra a történelmi esemény 176. évfordulóján.  Idén Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tolmácsolja az anyaország üzenetét, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök is megosztja ünnepi gondolatait. Az ünnepi hangulatot a hagyományos díszfelvonulás, koszorúzások és a 16 órától kezdődő főtéri műsor varázsolják idén is emlékezetessé a jeles dátumot. Március 14-én a Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közreműködésével ünnepi hangversenyt hallgathat meg a nagyérdemű a Tamási Áron Színház nagytermében, március 15-én pedig ugyanitt a Csíki és Georgius kamarazenekarok fellépését követheti figyelemmel az ünneplő közönség.

Március 12-e és 14-e közötta Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében kerül sor az 5-8. osztályos diákok számára Forradalmak nyomában című kincskereső versenyre. A délelőtti órákban sorra kerülő helyismereti játék során rejtvényes feladványokat kell megfejteniük a diákoknak, amelyek a város nyolc vonatkozó emlékművével, szobrával állnak összefüggésben. Egyúttal össze kell gyűjteniük a megyei könyvtár alkalmazottai által különböző helyszíneken előzetesen elrejtett színes cédulákat is. Az állomások feltérképezése után a játék a könyvtár Gábor Áron termében folytatódik, ahol az összegyűjtött cédulákból, amelyeken az 1848–49-es eseményekhez kapcsolódó vers egy-egy sora áll, a diákoknak rekonstruálniuk kell a versszakokat.

Március 14-én, csütörtökön 19 órai kezdettel Az szép szabadságra… címet viselő ünnepi hangversenyen Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közös fellépésvel hangolódhatunk az ünnepre. Sebestyén Márta a magyar népzenei, Andrejszki Judit pedig a magyar régizene örökségünk éltetői, előadóművészként itthon és szerte a világban széles közönséggel ismertetik és szerettetik meg zenei anyanyelvünket. Műsorukban felcsendülő dalok és zenék évszázadokon és népeken ívelnek át, az írott források és a szájhagyomány gazdag tárházából merítkezve. Koncertjükön közreműködik ifj. Szerényi Béla a fiatal népzenész generáció sokoldalú tagja is.

A koncertre a teljes árú jegy 40, míg a kedvezményes árú jegy 20 lejbe kerül, amit a Városi Kulturális Szervezőirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni. Online kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni.

Aznap a sportkedvelőket várja a sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Fuss a Hősök emlékére! címet viselő eseményre. Az amatőr futókat megcélzó emlékfutás 17:00 órától veszi kezdetét. A sporteseményen résztvevők az eprestetői csata emlékművénél állnak rajthoz (Állomás negyedi Ady Endre Általános Iskola épülete előtt), innen szaladnak a város területén egy 8,5 km hosszú távot. A résztvevők olyan 1848–’49-es forradalom és szabadságharchoz köthető emléktáblákat, szobrokat és épületeket érintenek, mint Kiss János ágyúöntő mester emléktáblája, a Gábor Áron és Nicolae Bălcescu szobrok, Gábor Áron emlékplakettje, Berde Mózsa egész alakos szobra vagy Kossuth Lajos mellszobra.

Ugyancsak március 14-én, csütörtökön 17:00 órától veszi kezdetét a Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én… Petőfi Erdélyben című dokumentumfilm bemutatója a Művész Moziban. A Liszt Intézet szervezésében sorra kerülő esemény keretében Maksay Ágnes rendezővel és Szabó Levente irodalomtörténésszel Szebeni Zsuzsanna beszélget.

Március 15-én ünnepi felvonulásra és megemlékezésekre kerül sor a Főtéren. Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, beszédet mond Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök is. Az ünnepség keretében Ft. Ilyés Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Szent József plébániatemplom plébánosa adja aldását az egybegyűltekre. A főtéri színpadon a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Székely Mikó Kollégiumdiákjai, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara, valamint a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes lépnek fel.

11:00 és 15:30 óra között a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékművek koszorúzásával emlékezünk a forradalomra és szabadságharcra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is sor kerül az ünnepi hangversenyre: a Csíki és Georgius kamarazenekarok koncertje 19:00 órától kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében. A Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar, a székelyföldi összefogás jegyében, már 17 éve tart közös hangversenyeket. A zenekar tagjait a legtehetségesebb székelyföldi (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely) főleg pályakezdő zenészekből válogatják, így sikerült kialakítaniuk az évek folyamán egy “aranycsapatot”, egy olyan szimfonikus zenekart, amely a hivatásos zenekarok szakmai színvonalát is eléri. A Georgius Kamarazenekar az idén ünnepli működésének 21. évét. A március 15-i ünnepi hangverseny főleg a 19. század magyar és magyar vonatkozású zenei repertoárjából válogat. Felcsendülnek Liszt Ferenc, Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Camille Saint-Saёns, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov, illetve a későbbi generációból Kodály Zoltán művei. Az est karmestere a sepsiszentgyörgyi közönségnek immár ismerős, budapesti Werner Gábor lesz. A hangverseny meghívottja pedig a világhírű cimbalmos, Lisztes Jenő.

A koncertre a teljes árú jegy 30, míg a kedvezményes árú jegy 15 lejbe kerül, amit a Városi Kulturális Szervezőirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni. Online kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni.

Idén is lesz SepsiPilvax a főtéri Tein kávézóban. A Kovászna megye Tanácsa szervezésében megvalósuló rendezvény a hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulatban, izgalmas programokkal várja az ifjúságot és az ünneplőket március 15-én reggel 9 és 18:48 között.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház