Márai Sándor napok a Gyulai Várszínházban

Márai Sándor napok a Gyulai Várszínházban

Az elmúlt években Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválprogramja szerves részévé vált egy-egy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveit középpontba állító programsorozat. A nagy sikerű Székely János Napok és Weöres Sándor Napok után idén, augusztus 16-18. között, három napon keresztül, hat előadással a 120 éve született Márai Sándor munkásságára hívják fel a figyelmet.

Augusztus 16-án 20.30 órakor a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös bemutatójaként láthatja a közönség A kassai polgárokat Szabó K. István rendezésében, Rátóti Zoltánnal, Tóth Augusztával, Blaskó Péterrel, Barta Ágnessel a főbb szerepekben. A bemutató iránt igen nagy az érdeklődés, már hetekkel korábban elfogytak rá a jegyek, ezért a két színház vezetése úgy döntött, hogy a 15-ei főpróbát is megnyitja a közönség számára. Éppen harminc évvel ezelőtt Sík Ferenc rendezte meg a veretes drámát a vár előtt ácsolt színpadon, idén bent a várszínpadon valósul meg az előadás.

A bemutató előtt 17.00 órakor a Gyulai Várszínház Kamaratermében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata előadása „…én fáradt vagyok Európától” címmel Márai verseiből, prózáiból ad elő egy válogatást.

Másnap, 17-én Élet, bor, humor, avagy az ismeretlen Márai címmel Hirtling István és Mészáros Tibor Márai-estje következik, majd a kassai Thália Színház előadásában (rendező: Beke Sándor) a Kaland című Márai-darab az Erkel Ferenc Művelődési Központban, Kelemen Csabával, Kiss Szilviával a főszerepben.

A harmadik napon, 18-án előbb a Vígszínház produkciójaként a Hallgatni akartam című Márai-mű színpadi adaptációja látható a Kamarateremben, Hegedűs D. Géza előadásában, majd a záróelőadás a Spirit Színház produkciója, az Eszter hagyatéka lesz, Czeizel Gábor rendezésében Gubik Ágival, Perjési Hildával, Tóth Sándorral a főbb szerepekben.