Már nem csak bemutatkozni, hanem alkotni térnek vissza Nagykárolyba

Már nem csak bemutatkozni, hanem alkotni térnek vissza Nagykárolyba

A nagykárolyi SPOT független színházi társulat júliusban ismét összeáll, hogy tíz napon keresztül, (júl. 5 és 15 között) vendégül lássa a budapesti K2 Színházat, valamint marosvásárhelyi, kolozsvári, nagykárolyi, budapesti (Magyarország) és szabadkai (Szerbia) ifjú színészeket. Az idén magyar nyelven zajló, laboratóriumi típusú kísérleti színháznak a Bobáld régészeti lelőhely ad otthont.

A cél egy olyan előadás megvalósítása, melynek központi témája az identitás. Az alkotási folyamat novemberben ér véget, a IX. alkalommal megrendezett Színművészeti Egyetemek és Főiskolák Nemzetközi Fesztiválja, vagyis a SPOT rendezvény keretein belül. A SPOT társulat bemutatója a rendezvény utolsó napján kerül megrendezésre, november 21-én, szombaton. A SPOT Társulat projektje az egyetlen szakmai kezdeményezés Nagykárolyban, ám nemzetközi sajátossága egyedülállóvá teszi az egész régióban.

Csak profik

A SPOT Társulat idén is teret biztosít a profi színészek munkájának. A csapat  olyan művészekből áll össze akik az évek során részt vettek diákokként a SPOT Fesztiválon. Az idei alkotói munkát a  K2 Színház vezeti. Továbbá meghívást kapott Bodea Tibor és Fándly Csaba, két Nagykárolyban született színész is. Mellettük megfigyelőként vesz részt Vitéz Júlia. A végzős diáklány idén készül felvételizni a Kolozsvári Színművészeti Egyetemre és több éve a nagykárolyi amatőr színköröknek aktív tagja.

A K2 Színház 2010 nyarán alakult független színházi műhely, mely a Kaposvári Egyetem akkor másodéves színész-hallgatóiból szerveződött. A csapatot két akkor másodéves hallgató, Benkó Bence és Fábián Péter közösen alapította. Az évek során a K2 társulatához alsóbb éves színész-hallgatók is csatlakoztak, kialakult egy kisebb “kör” az egyetemen, akik visszatérő színészei voltak a formálódó társulatnak. Idővel csatlakozott a műhelyhez látványtervező, menedzser, dramaturg, rendezőasszisztens is, lassanként létrejött egy állandósulni látszó társulat. 2011-ben létrejött a K2 Színház Alapítvány, és még ugyanebben az évben az együttes felvételt nyert a Független Előadó-művészeti Szövetségbe (FESZ), melynek azóta is tagja.

 A K2 kezdetben a Kaposvári Egyetemen működött – egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan hozták létre és játszották a hallgatók előadásaikat – azonban ahogy közeledett az egyetemi évek vége, a csapat “felköltözött” Budapestre és azóta is itt tevékenykedik, mint állandó játszóhellyel nem rendelkező független társulat.

A K2 Színház több elismerésben részesült: Thealter Helyspecifikus Projekt Fődíj (2012), FESZ “legígéretesebb pályakezdő” díja (2013), Jurányi-díj (2014), Kritikus-díj Különdíj-jelölés (2014), Vallai Kortárs Előadó-művészeti Fesztivál Különdíja (2015).

Az idei csapat további tagjai: Borsányi Dániel, Piti Emőke, Viktor Balázs, Sebők Maya, Daróczi Noémi, Jeli Sára Luca, Czumbil Orsolya, Sipos Krisztina és Rusz Péter. Őket novemberben Bocsárdi Magor egészíti ki.

„Mi a mi?”

Az idei előadás munkacíme Mi a mi?, alcíme pedig MAGYARázat egy felvonásban. Benkó Bence és Fábián Péter,  rendezők, elárulták, hogy a cím lopott: „Esterházy Pétertől loptuk, aki a <<Mi a magyar?>> című, 2005-ben megjelent tanulmánykötetben közzétett cikkének adta ezt a címet. A „mi a magyar?” kérdésére visszakérdez: <<mi a mi?>>.