MÁJUSI SZÍNHÁZ-ZSONGÁS Temesváron

MÁJUSI SZÍNHÁZ-ZSONGÁS Temesváron

Izgalmas színházi programokat ígér a május a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház látogatóinak. Az évad utolsó, valóban nagyszabásúnak ígérkező bemutatója mellett, a színház hat előadása is hazai és külföldi turnéra indul, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálja a kedvére való színházi programot. A hónap végén pedig, hagyományainkhoz híven ismét megrendezzük a Temesvári Eurórégiós Színházi Találkozót, a TESZTet, ahol nem csak jobbnál jobb előadások, de koncertek, kiállítások, könyvbemutató, nyílt próbák és tematikus GasztroTESZT is várja a színház látogatóit.

A majálisi hosszú hétvége után Baczó Tünde mozgásszínházi előadására, a 7/7-re vártuk az érdeklődőket, május 6-án. A világirodalom talán egyik legismertebb monológjából inspirálódott mozgásszínházi előadás (Cári Tibor UNITER-díjjas zeneszerző zenéjével és Balázs Klára videoprojekcióival kiegészülve) szerepeket kutat és azt, hogy ezek a szerepek miként határozzák meg mindennapi életünket, mozdulatainkat. A következő előadásra május 23-án várjuk a színház látogatóit.

Alig néhány nappal a színház legújabb bemutatója a 7/7 után, újabb, ezúttal országos szintű bemutatóra kerül sor Radu-Alexandru Nica rendezésében. A Futótűz Wajdi Mouawad kortárs libanoni származású, de Kanadában élő író munkája, melyet megjelenése óta már több irodalmi és színházi díjra is jelöltek, és melynek Oscar jelölt  filmváltozata Denis Villeneuve rendezésében 2010 óta a filmszakma több jeles elismerését is kiérdemelte. A bemutatóra május 9-én, majd a következő előadásra 21-én kerül sor a Színház Nagytermében.

Május 11-től a Színház több előadása is turnéra indul. Az Upor László rendezte Leenane szépe Budapesten lesz két alkalommal is látható, a Határon Túli Színházak Szemléjének keretén belül,  Jimmy Roberts – Joe DiPietro páros musicalje, az Ájlávjú több szorványtelepülésre is ellátogat, a színház legújabb gyerekelőadása A hétfejű tündér Antal Attila rendezésében pedig a Temesvár környéki települések legkisebbjeit örvendezteti majd meg. Borbély B. Emília „one-woman show”-ja, a mady-baby Kecskeméten, a Szász Enikő és Dukász Péter által játszott Prah Óteleken, a Koltai M. Gábor rendezte Gardénia pedig Aradon, a Új Színház Nemzetközi Fesztiválon lesz majd látható.

Május utolsó hetében ismét TESZTre várjuk Önöket, hogy május 24. és 31. között velünk együtt legyenek részesei ennek a nemzetközi, a multikulturalizmus és kulturális párbeszéd jegyében született színházi találkozónak, mely lehetőséget biztosít a régió legújabb színházi és művészeti törekvéseinek megismerésére. Az idei fesztivál kivételesen változatos és izgalmas programokat kínál, hogy mindenki megtalálhassa közöttük a kedvére valót. A fesztivállal kapcsolatos további információk a www.teszt.ro címen találhatóak.