Május 8-tól látható a Pornó a Youtube-on

Május 8-tól látható a Pornó a Youtube-on

A Harag György Társulat Youtube-csatornájára újabb előadás kerül fel május 8-án, 19 órakor. Visky András Pornó című darabját 2016-ban mutatta be a társulat, a szatmárnémeti és környéki bérletes előadások mellett a dráma látható volt Magyarország legrangosabb kortárs drámafesztiváljának, a debreceni DESZKA Fesztiválnak és a budapesti Nemzeti Színház által szervezett IV. MITEM Fesztiválnak (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) a programjában.

Húsz éven át cipeltem magammal egy nagyon személyes, tulajdonképpen megoszthatatlan, legalábbis annak hitt történetet, de aztán egyszercsak elért a budapesti Nemzeti Színház felkérése, és elhatároztam, hogy nem halasztom tovább, elmondom, lesz, ami lesz.
Harmadik gyermekünket vártuk 1989-ben, Szatmárnémetiben. Már belátható közelségbe került a szülés ideje, amikor a magzat úgy döntött, mégsem jön erre a világra. Belehalt édesanyja testébe. Születése előtt feladta, mint Beckett anyaméhben monologizáló, megszületni nem akaró, végül pedig április 13-án, nagypénteken, egyenesen a halálba beleszülető énje. A mi gyermekünk karácsonykor érkezett volna, a forradalommal együtt, de a mi karácsonyunk akkor nem a születés, hanem a gyermekhalál éve lett. Megszűnt dobogni a szíve, nem mozdult többet, leélte el sem kezdett életét – ki érti ezt?
»Pornó« – egy fiktív fedőnév. A valóság viszont ennél a fikciónál sokkal elképesztőbb. A fedőnév viszont nem fedi el a valóságot. Reménységem szerint feltakarja” – írja az előadás kapcsán a szerző-rendező Visky András.
  

Az előadás szereplője Albert Csilla, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze, zenél Antal Attila, hangjával pedig jelen van Dimény Áron is a produkcióba. A dramaturgi feladatokat Deák Katalin látta el, jelmezek és a díszlet tervezője Fornvald Gréti volt, aki az előadáshoz kötődően egy térinstallációt is tervezett, mely több helyszínre is elkísérte a Pornót. A produkció zenei anyagát Antal Attila, Visky Péter és Visky Bence készítette, a videobejátszásokat Süveg Károly rögzítette, az előadás ügyelője és súgója Szabó Ritta volt.