Május 19-én tartja a felvételit a sepsiszentgyörgyi drámatagozat

Május 19-én tartja a felvételit a sepsiszentgyörgyi drámatagozat

Az Osonó társulatvezető-rendezője által huszonkét éve alapított és vezetett, Románia első magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata, amely nemrég első díjban részesült az Országos Színészmesterség Tantárgyversenyen, a következő tanévtől egy újabb kilencedikes színészosztályt indít. A felvételire május 16-án és 17-én lehet beiratkozni a Plugor Sándor Művészeti Líceum titkárságán, míg a vizsgára május 19-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor a líceum Visky Árpád drámatermében. Ezt megelőzően, május 14-én, szombaton 15 órakor kerül sor az utolsó felvételi felkészítőre.

Az országos metodológiával összhangban, május 11-13. között a felvételizni szándékozó diákoknak az iskolájuk titkárságán kell kivenniük a felvételi beiratkozásához szükséges dokumentumot. A felvételire ezzel a dokumentummal, valamint a diák keresztlevelének és személyazonossági igazolványának másolatával, egy orvosi igazolással, illetve a szülők személyazonossági igazolvány másolatával május 16-án és 17-én lehet beiratkozni a Plugor Sándor Művészeti Líceum titkárságán (Kossuth Lajos utca 15. szám). Érdeklődni a titkárság telefonszámain lehet, hétköznapokon 8 és 16 óra között: 0367 401019, 0725 523 498.

A felvételire május 19-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor a líceum Visky Árpád drámateremben. A gyakorlati vizsga követelményei között a következő próbák szerepelnek: kötetlen beszélgetés a felvételiző diákkal, olvasás első látásra, egy szabadon választott vers és egy próza (novellarészlet vagy mese) elmondása, ritmikai gyakorlatok, egy ének (műfaji megkötés nélkül), mozgásgyakorlatok, valamint különböző fantázia- játékok.

Május 16-án és 17-én, a beiratkozással párhuzamosan, a felvételire jelentkezőnek wetransfer-en be kell küldenie a liceuldearta@gmail.com elektronikus postai címre az általa mondott/énekelt anyagok videóit a következők szerint: 1 vers (szabadon választott), 1 próza (novellarészlet vagy mese) és 1 ének (műfaji megkötés nélkül). A jelentkezések megfelelő követése és rendszerezése érdekében, a wetransfer küldésekor üzenetként a következőt szükséges írni: felvételi/ drámaosztály/ a jelentkező neve.

A huszonkét éves hagyománnyal rendelkező drámatagozat több alkalommal elnyerte a legjobb romániai drámatagozatnak járó minisztériumi díjat úgy a csoportos, mint az egyéni országos színészmesterség tantárgyversenyeken. Már hét színészosztály ballagott el, jelenleg két évfolyama van a tagozatnak.

A drámaosztály egy komplex szakmai képzés, amely a szakmai kérdéseken túl, magába foglalja a tizenévesek személyiségének fejlesztését, olyan szaktantárgyak által, mint színészmesterség, improvizáció, beszédtechnika, művészi beszéd, színpadi mozgás, retorika, társasági tánc, kontakttánc, bábképzés, újságírás, filmművészet, színháztörténet, pályázatírás és színházesztétika. A szaktantárgyakat szakképzett tanárok és színész- pedagógusok tanítják.

A kamaszok a képzés által közel kerülnek önmagukhoz, kialakul a verbális és non-verbális kommunikációjuk, kíváncsiak lesznek társaikra és a világra, felvállalják önmagukat, megnyílnak, levetkőzik gátlásaikat, fejlesztik gondolkodásmódjukat úgy, hogy közben szakmai ismeretekre is szert tesznek. Közelebb kerülnek a művészetek, főként a film- és színházművészet nyelvrendszerének megértéséhez.

A drámás diákok számára a tagozat rendszeresen szervez ingyenes kirándulásokat, nemzetközi szaktáborokat, valamint Fazakas Misi vezetésével, lehetőségük van színházi előadásokban is kipróbálniuk magukat. Az európai, ázsiai és marokkói hírnévre szert tett Osonó Színházműhely produkcióiba beválogatott drámás diákok több alkalommal vesznek részt erdélyi, európai és thaiföldi turnén.

Az iskola elvégzése után a diákok a kötelező érettségi mellett szakérettségit is letesznek, így szakképesítést elismerő oklevelet is kapnak.

A drámaosztály elvégzése nagyobb esélyt nyújt a színművészeti egyetemek színész-, bábszínész-, rendező-, teatrológia- szakára való bejutásra. Az állandó beszédtechnika és művészi beszéd órák, valamint a kommunikációs készség kialakulása elősegíti a jogi, politikai, pedagógiai, illetve a T.V.- és rádió-műsorvezetői pályákon való érvényesülést.

A filozófia, pszichológia, szociológia, teológia, hitoktatói szakokra is megkönnyíti a felvételit a színészosztályban szerzett ember és önismeret. A drámaosztályban tanult komplex, változatos és több területet átfogó szaktantárgyak felkészítik a diákot a Film- Fotó- Média összművészeti egyetemekre, valamint az újságírói és kommunikáció szakokra való bejutásra.

Mivel Románia legerősebb drámatagozatáról van szó, egész Erdélyből várjuk a jelentkezőket. Azon diákok számára, akik más településről érkeznek, az iskola emeletén egy korszerű, 2009-ben átadott bentlakást biztosít a líceum.

A drámatagozatról többet ITT lehet megtudni:

https://www.osono.eu/dramatagozat