Május 13–18. között kerül sor a HolnapUtán Fesztivál 11. kiadására

Május 13–18. között kerül sor a HolnapUtán Fesztivál 11. kiadására

A Festum Varadinum keretén belül kerül sor idén a HolnapUtán Fesztiválra, 2023. május 13–18. között. A 11. alkalommal megrendezésre kerülő HUF programjában a Szigligeti Színház saját produkciói mellett öt vendégjáték és egy koncert szerepel, ugyanakkor egy workshop erejéig frissen végzett színművészeket is vendégül látunk.

A fesztivál nyitóelőadása a Szigligeti Társulat zenés vígjátéka, a Csinibaba lesz, május 13-án, amelyet a társulat művészeti vezetője, Novák Eszter állít nagyszínpadra. A szöveg az azonos című film alapján íródott, az előadáson pedig igazi szórakozás, nevetés, együtt éneklés vár a közönségre. Az éppen hatvan éve, 1962-ben játszódó történet, a lázas készülődés a tehetségkutató versenyre, abban a reményben, hogy a győztes eljuthat Helsinkibe, a felcsendülő örökzöld dallamok (köztük Fényes Szabolcs, Nagyvárad szülöttének szerzeményei is) – mindezek együtt közösségi élményt, családi programot ígérnek.

Móricz Zsigmond Árvácska című regényéből hozott létre azonos című előadást a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri bábszínész osztálya, amelyet május 14-én délután mutatnak be a váradi közönségnek az Árkádia Színpadon. „Az Árvácskát hosszú időkön keresztül egy szociografikus, helyenként naturalista műnek értelmezték. Valójában nem az: egy költői szerkezettel megírt műről van szó. A színházi adaptációban ezt a részét erősítjük fel, nem a regény cselekményét állítjuk színpadra. A stilizáltság, a báb használata több asszociációt enged meg a nézőnek, közelebb viszi a lényeghez. Fontosnak tartom olyan figurák életéről beszélni, akikről amúgy nem szólnak előadások. Ezek az emberek áldozatai, nem főszereplői saját történetüknek”, mondja Vidovszky György rendező az előadásról.

Florian Zeller A fiú című előadását román nyelven játssza a Regina Maria Színház Iosif Vulcan Társulata szintén 14-én este a Transilvania Színpadon. A fiú családi dráma, amelynek központi szereplője Nicolas, a problémás kamasz. Otthoni körülményei nem a legszerencsésebbek: szülei elváltak, apja új családot alapított, a szülők felváltva próbálnak segíteni a fiúnak túllépni a válságon. Amikor anya feje fölött összecsapnak a hullámok, apa veszi át a stafétát. A tehetetlenség és a szeretet, a lázadás és a bűntudat, a traumák és félelmek között vergődve azonban a fiún eluralkodó érzelmi káoszt helyrehozni nehezebb, mint gondolták. A kétségbeejtő helyzetben a kamasz olyan döntéseket hoz, amelyek mindenkire nézve váratlan következményekkel járnak.

Patrick Süskind: A nagybőgő című szövegéből Klem Viktor rendezett és játszik monodrámát a Transilvania Színpadon május 15-én délután.A nagybőgő közvetlen beszélgetés a zenész és a néző között. A nagybőgős őszintén vall az életéről, szerelméről, a zenéhez, társadalomhoz fűződő viszonyáról, gyengeségeiről, vagy éppen játszik a hangszerén.


A Hegedűs a háztetőn című musicallel érkezik a HolnapUtán Fesztiválra a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata május 15-én este. „Nehéz megragadni, miben áll a Hegedűs a háztetőn világsikerének titka. Egy keserédes musicalé, amely épp annyira szól a túlélésről, mint a veszteségekről, amelyek árán ez megvalósítható. A hagyomány megtartó erejéről, de arról is, hogy az általános emberi értékek (emberség, jóság és szerelem) még ezzel is dacolni képes ős-erők” – áll az előadás leírásában.


A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Molnár Ferenc A doktor úr című zenés vígjátékával érkezik Nagyváradra május 16-án. A szöveg a szerző fiatalkori, első színpadi műve, ám páratlan drámatechnikája, fordulatos szerkesztése és ironikusan elrajzolt vígjátéki karakterei már ebben is megtalálhatók. Dr. Sárkány, a jónevű, sikeres ügyvéd és Puzsér, a szimpatikus betörő a társadalom két végletét képviselik, ám szinte szimbiózisban élnek: az ügyvéd húzza ki folyton a bajból védencét, miközben ő maga hírét elsősorban a Puzsér védelmében bevetett ügyvédi bravúrjainak köszönheti. Amikor egy napra szerepet cserélnek, fejre áll körülöttük a világ.

Boris Vian Birodalomépítők, avagy A Schmürz című drámája alapján született a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének A Schmürz című fizikai színházi előadása, amelyet május 17-én délután tekinthet meg (újra) a váradi közönség. „Az alkotói folyamatban számomra inkább egy alappillért jelentett a drámai szöveg, ez megadta az előadás fő szerkezeti alapjait, komoly szabályrendszert mutatott a figurák jellemfejlődésében, de ezek mellett korlátok nélkül arra törekedtem, hogy a saját vízióim fogalmazódjanak meg az előadás atmoszféráját és tematikáját illetően. Azt gondolom, hogy egy picit újraértelmeztük a Vian által megfogalmazottakat és a fizikai színház univerzalitásából adódóan plusz értelmezésrétegeket is sikerült beültetni az előadásba” – mondta el az előadásról Györfi Csaba rendező-koreográfus.

Akusztikus koncerttel érkezik a Szigligeti Színház nagytermébe a Carson Coma rockzenekar, amely olykor a torzított gitárok helyett az akusztikus gitárokat, a dobfelszerelés helyett pedig a tamburint választják, és kisebb csoportokba tömörülve indulnak el játszani. Az elmúlt öt évben kiadtak három nagylemezt (lassan négyet) és végigkoncertezték az országot, olykor még határon túlra is merészkedtek. Így lesz ez május 17-én este is.

Kárpáti Péter Én, a féreg című szövegét Kovács D. Dániel rendező vitte színpadra a Szigligeti Társulattal. A Franz Kafka „Az átváltozás” című elbeszélése nyomán íródott „Kafka-kabaré” nem egyszerű színpadi adaptáció: Kárpáti írói világlátása és eszközei – sajátos humora, vesébe látása, a valóság szürreális elemeinek felnagyítása – ihletetten találkoznak Kafka sötét, groteszk, de nevettető világával. Ebből a találkozásból egy formailag meglepő, a kabaré élességével fogalmazó színpadi történet bontakozik ki. Egy biztos, a történet itt is úgy kezdődik, mint Kafka világhírű elbeszélésében: Gregor (Samsa) egy napon arra ébredt, hogy féreggé változott. Az előadást a Transilvania Színpadon játssza a társulat május 18-án.

A Szigligeti Színház kétféle HolnapUtán-bérletet hirdet az idei fesztiválra. Az egyik bérlettípus 5 előadást tartalmaz, ezek a következők: Hegedűs a háztetőn, A doktor úr, Én, a féreg, Árvácska, A nagybőgő. Ára 125 lej. A másik bérlettípusban három előadás található, mégpedig a Hegedűs a háztetőn, A doktor úr és A Schmürz, ennek ára 75 lej. Jegyek már kaphatók a jegypénztárban és online, a szigligeti.biletmaster.ro weboldalon. Bérletvásárlásra csak jegypénztárban van lehetőség.

A 11. HolnapUtán Fesztivál programja

Május 13., szombat, 17:00 óra, Szigligeti Színház, nagyterem

Márton Gyula: CSINIBABA (román felirattal)

r.: Novák Eszter

Szigligeti Társulat

Május 14., vasárnap, 17:00 óra, Árkádia Színpad

Móricz Zsigmond: ÁRVÁCSKA (román felirattal)

r.: Vidovszky György

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Május 14., vasárnap, 19:00 óra, Transilvania Színpad

Florian Zeller: A FIÚ (román nyelven)

r.: Bobi Pricop

Nagyváradi Regina Maria Színház Iosif Vulcan Társulata

Május 15., hétfő, 17:00, Transilvania Színpad

Patrick Süskind: A NAGYBŐGŐ

Monodráma Klem Viktor előadásában

r.: Klem Viktor

Május 15., hétfő, 19:00, Szigligeti Színház, nagyterem

Sheldon Harnick-Jerry Bock-Joseph Stein: HEGEDŰS A HÁZTETŐN (román felirattal)

r.: Márkó Eszter

Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata

Május 16., kedd, 19:00, Szigligeti Színház, nagyterem

Molnár Ferenc-Kellér Dezső-Zerkovitz Béla: A DOKTOR ÚR (román felirattal)

r.: Keresztes Attila

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

Május 17., szerda, 17:00, Transilvania Színpad

Boris Vian: A SCHMÜRZ

r.: Györfi Csaba

Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese

Május 17., szerda, 20:30, Szigligeti Színház, nagyterem

CARSON COMA AKUSZTIK

Koncert

Május 18., csütörtök, 19:00, Transilvania Színpad

Kárpáti Péter: ÉN, A FÉREG (román felirattal)

r.: Kovács D. Dániel

Szigligeti Társulat