Május 1-jétől látható a Helló, doktor Mengele! a Youtube-on

Május 1-jétől látható a Helló, doktor Mengele! a Youtube-on

A Harag György Társulat Nézz vissza Haraggal programjában május 1-jén 19 órakor újabb előadásfelvétel kerül fel a társulat Youtube csatornájára. A Helló, doktor Mengele! című drámát 2015-ben ősbemutatóként tűzte műsorára a társulat, ugyanebben az évben az év legjobb magyar drámájának választotta a művet a Színházi Dramaturgok Céhe és díjazták megírásáért Spiró Györgyöt.

Lénárd Sándor (1910-1972) sokoldalú egyéniség, hihetetlen képességű férfi, egy modernkori polihisztor volt. A teljes európai kultúra birtoklója, orvos, író, zenész, műfordító, költő és nyelvzseni egy személyben. A Második Világháború idején a fasizmus elől Brazíliába menekül. Az emigrációban több fontos munkája mellett latin nyelvre fordította a Micimackót, és hatalmas összeget nyert egy televíziós Bach-vetélkedőn. Ezt a felbecsülhetetlen szellemi értéket képviselő gondolkodót, a hatvanas évek elején, azzal a képtelen váddal illették, hogy ő doktor Mengele, az auschwitzi haláltábor hírhedt orvosa. Spiró György ezt a pokoli, ám valóságos élettörténetet sötét komédiában fogalmazta meg, amelynek valamennyi szereplőjét valós személy ihlette.

Az előadás rendezője Lendvai Zoltán, szereplői pedig: Rappert-Vencz Gábor, Kányádi Szilárd, Kovács Nikolett, Péter Attila Zsolt, Sándor Anna, Rappert-Vencz Stella, Bessenyei István, Nagy Orbán, Poszet Nándor, Varga Sándor, Gaál Gyula, Bodea Tibor és Méhes Kati.  

Az előadás díszlettervezője Fornvald Gréti, jelmeztervezője Szabó Anna, súgója és ügyelője Varga Katalin. A próbafolyamat során az asszisztensi feladatokat Tamás Ágnes látta el.

Az előadás videoajánlója itt tekinthető meg: