Majoros Gyula: "Mazel tov, 70 éves bábszínház! "

Majoros Gyula: „Mazel tov, 70 éves bábszínház! „

Február 16-án, vasárnap 17.00 órától mutatja be German Vesziljevics Matvejev A csodálatos kalucsni című mesejátékát a Szigligeti Színház Lilliput Társulata. A közelgő premierről az előadás díszlet- és jelmez tervezőjét, Majoros Gyulát, Józsa Tímea a Lilliput Társulat irodalmi titkára kérdezte.

Zenész, szobrászművész, bábkészítő, képzőművész… melyik vagy leginkább? Hogyan hat egymásra a szobrászat, a báb- és díszlettervezés?

Erre az az egyszerű válasz, hogy mindegyik egyszerre vagyok. Van egy Úzgin Űver nevezetű világzenét játszó zenekarom, annak ellenére, hogy soha nem jártam zeneiskolába. Hallás után tanultam meg elsősorban fúvós hangszereken játszani, a zene nagyon fontos szerepet tölt be az életemben. Ezek a dolgok kiegészítik egymást. Mindegyikből tanulok valamit, és azt fel tudom használni a többi területen. Mivel a színház  a hivatásom,  a többit valamilyen szinten alárendelem neki. Néha jó más műfajokban megfürdeni, megtisztulni.

 

Nagyváradon immár ez a harmadik munkád. A Hollós Mátyás, illetve az Óz, a nagy varázsló látványa két különböző világot tár elénk. Mire számíthatunk A csodálatos kalucsni kapcsán?

Itt egy harmadik világot próbálok teremteni. Szerencsére mindhárom előadás más technikát igényel, emiatt könnyű dolgom van. Igazából a mesék és a rendező elképzeléséhez is alkalmazkodni kel. Egy-egy bábterv mindig csak kiindulópont, egy elmélet, aztán jön maga a játék, ami véglegesíti és átszabja olykor-olykor ezeket a terveket. A tervezőnek rugalmasnak kell lennie. A báb használati tárgy is nem pusztán látvány elem. Fontos, hogy a bábszínész, amikor megkapja a bábot, díszletet, jelmezt, tudjon vele azonosulni, és a saját képességeihez mérten tudja azt mozgatni és használni.

 

A Lilliput Társulat idén lesz 70 éves. Ennek kapcsán (is) kérdeznénk, szerinted mi a bábszínházi előadások legfontosabb feladata?

Mazel tov, 70 éves bábszínház! Szerintem a bábszínház egyik legfontosabb eleme a látvány. Fontos, hogy a látvány olyan esztétikai élményt nyújtson, ami a hagyományokat, a kor lenyomatát vagy az új útkereséseket jelzik. Mondandójában viszont az fontos, hogy erkölcsi, nevelő normákra vezessen rá, szórakoztató, magával ragadó legyen. Azt hiszem, A csodálatos kalucsni ilyen tekintetben igazi bábszínházi élményt ígér.