Magyarországon tart műhelyfoglalkozásokat az Osonó Színházműhely

Magyarországon tart műhelyfoglalkozásokat az Osonó Színházműhely

A társulat komplex színház- nevelési programjának részeként, február 10. és 13. között tréningsorozatra kerül sor több budapesti, gyöngyösi és veresegyházi iskolában. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott projekt első részében az Osonó két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár csapatépítő, önismereti- és személyiségfejlesztő műhelyfoglalkozásokat vezet, majd a második részében az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadás kerül bemutatásra, amelyet minden esetben egy feldolgozó foglalkozás követ.

A projekt célja, hogy megmozgassa és erősítse a fiatalok valamint a fiatalokkal dolgozó felnőtt szakemberek szociális érzékenységét, a komplex egyéni és csoportdinamikai problémák konstruktív megközelítésére törekvő képességét. A komplex színházi nevelési program által olyan jellegzetes társadalmi problémák és személyes sorsok kapnak hangot, amelyek közös gondolkodásra ösztönzik a résztvevőket. Mindez hozzájárul a válaszok és megoldások megközelítéséhez illetve megtalálásához, mely egyéni szinten elősegíti az empátia megerősödését és a látókör kiszélesedését, csoportos szinten pedig hozzájárul az egyének és az erősebb és összetartóbb közösségek kialakulásához.

Az Osonó Színházműhely törekvése, hogy az együttműködő iskolák nem formális oktatáshoz korlátozottan hozzáférő diákjai és pedagógusai számára, a hétköznapok során oly gyakran tapasztalt, sokszor frusztráló külső nyomással ellentétben, otthonos közeget teremtsen, ahol lehetőség nyílik a személyes és szakmai fejlődésre a játék, a kérdésfeltevés, az interakció és az ezeket övező bizalom által. Mindezt elsősorban olyan célcsoportra fókuszáltan, akik számára az ilyen típusú képzések és tapasztalatok társadalmi, gazdasági vagy földrajzi okokból kifolyólag nehezen elérhetőek.

A színházi- nevelés projekt keretén belül, a jövő héten a társulat olyan intézményekbe látogat el mint  a Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium, a nyolcadik kerületi Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, a BGSZC Szász Ferenc Kereskedelmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Károly Róbert Középiskola, Gyöngyös és a Veresegyházi Katolikus Gimnázium.

Az önfenntartó, független Osonó Színházműhely a színház, oktatás és szociális projektek kulcsszavakra építi fel tevékenységét. Ennek jegyében a tavaly 129 műhelyfoglalkozást tartott és 3 drámatábort szervezett. Az elmúlt években a társulat 3 kontinens 25 országában vezetett közösségépítő, csapatfejlesztő, önismereti és szakmai műhelyfoglalkozásokat, hiszen az Osonó számára fontosak azok az oktatási- színházi formák, amely által az emberek közötti interakció, találkozás és párbeszéd megteremthető.