Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki Bartis Attilát

Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki Bartis Attilát

A magyar irodalom területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott BARTIS ATTILA, a Tompa Miklós Társulat RENDEZÉS című előadásának szerző-rendezője, valamint a Radu Afrim rendezésében színre vitt A NYUGALOM című produkció szerzője.

            A Rendezés című előadás Bartis Attila első színházi rendezése volt. A rendhagyó író-rendező állapotról a premiert megelőzően Bartis Attila így nyilatkozott: „Amíg egyedül ülök az íróasztalnál, csak a saját bőrömet viszem a vásárra. A színház az más, ott mindenkiért felelős vagyok, aki belecsöppent ebbe az egészbe.”

            Az előadás szereplői: Korpos András, P. Béres Ildikó, Kádár Noémi, Kiss Bora, Kilyén László, Bartha László Zsolt, Galló Ernő, Csíki Szabolcs, Varga Balázs, Tóth Katalin. Látványtervező: Márton Erika. Rendezőasszisztens: Kölcze Kata.

„Szakma, művészet, morál és terápia. Ezek lehetnének Bartis Attila Rendezésének kulcsszavai. Merthogy szakmai oldalról közelítve húsbavágóan őszintén mondatja el a színészekkel, milyen rendezőnek lenni, milyen színésznek lenni (akár tehetséges valaki, akár csak felkapaszkodott), mennyire körülményes egy saját darabot színpadra állítani. Mivel kevés díszletet alkalmaz az előadás, a figyelem a szavakra és a színészekre irányul, így hangsúlyosabb a metaszínházi jelleg. A morális kérdések a filozófiai eszmefuttatásoktól kezdve a színházon át a magánember életéig terjednek. A megtört lelkek pedig a művészet e gócában látják és élik meg, oldják fel valamiképpen fájdalmaikat.” – írta az előadásról a pécsi vendégszereplés alkalmával Dörögdi Andrea a http://felonline.hu/2018/02/19/az-az-igazsag-hogy-a-szinesz-is-rendezo/ felületen megjelent kritikájában.

Bartis Attila Rendezés című produkciója 2018. március 15-én, csütörtökön 19.30-kor tekinthető meg a Nemzeti Színház Kistermében. Az előadásra minden jegy elkelt.

Információk a Színház honlapján: www.nemzetiszinhaz.ro és Facebook-oldalán: www.facebook.com/tompamiklos.

(Forrás: Tompa Miklós Társulat)