Magyar virtus - Kodály-emlékek Marosvásárhelyen

Magyar virtus – Kodály-emlékek Marosvásárhelyen

 

A Magyar Állami Népi Együttes és a Hagyományok Házavendégelőadása Marosvásárhelyen. 

A magyar néptánc egyik legsajátosabb és legegyedibb megnyilvánulása a férfi táncok virtuozitása, dinamizmusa, amely virtus, férfiúi „hősiesség” nélkül nem táncolható hitelesen. Ez a táncos magatartás, érzelmi fűtöttség azonban nem csak a férfiak sajátja Ugyan árnyaltabban, de megjelenik mind a páros, mind a női táncokban is. Az előadás folyamatosan változó képeiben a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége tűnik fel: a férfi táncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok formagazdagsága. A népzenei kultúra legszebb dallamai hol tánckíséretként, hol bravúros szólókként, hol fergeteges zenekari játékként jelennek meg, bizonyítva a zenészi „virtuskodás” természetességét is.

Az előadás Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző, zenetudós és pedagógus életműve előtt is tiszteleg. A produkció egymást váltó képeiben döntő módon olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai, táncai jelennek meg, hangzanak el, ahol a mester gyűjtött és műveihez inspirációt nyert.

Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara; Szólót énekel: Szerencsés Martina; Zenei szerkesztő: Pál István Szalonna; Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor.

A MAGYAR VIRTUS – KODÁLY-EMLÉKEK táncelőadás 2019. június 3-án, hétfőn 19.00 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.

Az előadásra érvényesek a Bernády György mecénásbérletek.

Jegyek egységes 9 lejes áron válthatók a Kultúrpalotában működő jegyirodában lehet váltani keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között (tel. 0372 951 251), a Színházban működő jegypénztárban keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között (tel. 0365 806 865), valamint online, a www.biletmaster.ro honlapon.

Pályázati támogató: Magyar Turisztikai Ügynökség, Emberi Erőforrások Minisztériuma.