Magyar rendezvények a temesvári LittleLIT gyermekirodalmi fesztiválon

Magyar rendezvények a temesvári LittleLIT gyermekirodalmi fesztiválon

A bukaresti Liszt Intézet partnere a DE BASM Egyesület által szervezett, LittleLIT nevű gyermekirodalmi fesztiválnak, amely október 16-21. között zajlik Temesváron, az Európa Kulturális Főváros program keretében.

A LittleLIT fesztivál magyar meghívottja Garajszki Margit (1983, Budapest) író, műfordító, szerkesztő, színházi dramaturg és rendező. Egyetemi tanulmányait Pozsonyban végezte a Bölcsészettudományi Karon szlovák nyelv és irodalom, majd a Színművészeti Egyetem színházi rendező és dramaturg szakán. Bobula című mesekönyve magyar és szlovák, Bartók Béláról szóló mesekönyve magyar, szlovák, lengyel és román nyelven is megjelent Bartók és a fából faragott királyfi címmel. Legutóbbi, Ignác című meséje Lamár Ignácnak állít emléket. A saját meséit feldolgozó meseelőadások szerzője, rendezője, szereplője. Számos színházi előadás rendezője, dramaturgja Magyarországon, Szlovákiában és Szerbiában. Kortárs szlovák prózát és drámát fordít magyar nyelvre. Pavel Vilikovský Egy igazi ember története című prózájának fordításáért elnyerte a szlovákiai Irodalmi Alap műfordítói nívódíját.

Garajszki Margittal három alkalommal találkozhat az olvasóközönség és a szakma:

Október 19-én 11.30 órától a Merlin Gyermek és Ifjúsági Színházban felolvasnak Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi c. könyvéből, mely román nyelven a Grafoart Kiadónál jelent meg, Bara Hajnal fordításában. A felolvasást Q&A követi. Az eseményen jelen lesz a fordító, Bara Hajnal.

Október 20-án 09.00-11.00 óra között a Bartók Béla Elméleti Líceum 3. osztályos diákjainak tart felolvasást és kreativitásműhely.

Október 21-én 10.00 órától a Művészetek Házának Stúdiótermében Victoria Pătrașcuírónővel tart magyar nyelven előadást a szakmának arról, hogy hogyan lehet a gyermekkönyveket színpadra vinni. Tapasztalt drámaíróként és rendezőként néhány írói módszert és technikát ismertet (szereplők, konfliktusok, párbeszédek, dramatizálás és scene writing). Utána Q&A.

Szintén a LittleLit Fesztiválhoz tartozó programként 2023. október 19-én 17.00 órakor a Temes megyei Kulturális Művészeti Központban (CERCART) megnyílik a Királylányok nagykönyvecímű kiállítás Kürti Andrea illusztrációiból. A kiállításmegnyitó moderátora: Márton Evelin, író, szerkesztő.

A tárlaton Kürti Andrea 40 illusztrációja látható, Zalán Tibor Királylányok nagykönyve című, 2022-ben a Cerkabella Könyvkiadónál megjelent mesekönyvének illusztrációi.

A többszörösen díjazott író, két királylány apukája „Minden titkos és minden leendő királylánynak” dedikálja könyvét a bevezető címében. Nekik rajzolta meg Kürti Andrea a könyv illusztrációit, a királylány-portrék egyfajta „fotóalbumába” gyűjtve a nőiesség sokszínűségét, hasonlóságait és különbözőségeit, mondva, hogy: „Mindenkiben ott rejtőznek a királylányok. A szívekben, a mosolyokban, a pillantásokban. Néha még a felnőttekben is. Csak figyelmesen kell keresgélni a tükörben.”

2023. október 20-án 17.00 órától a Királylányok nagykönyve című könyv szerzőjével, Zalán Tiborral Márton Evelin beszélget a kiállítás helyszínén, az eseményen jelen lesz Bara Hajnal, a királylányok román fordítója. A mesékből felolvas Zalán Tibor, románul pedig Cristi Vicol, a temesvári Állami Német Színház munkatársa.

Az eseményekről részletes információk olvashatók az intézet honlapján:

https://culture.hu/hu/bucuresti/esemenyek/garajszki-margit-a-littlelit-fesztivalon-
https://culture.hu/hu/bucuresti/esemenyek/kiralylanyok-nagykonyve