Magyar előadások is meghívást kaptak az Országos Színházi Fesztiválra

Magyar előadások is meghívást kaptak az Országos Színházi Fesztiválra

Pénteken kezdődött és október 30-án ér véget a román színházi szakma egyik legkiemelkedőbb eseménye, az Országos Színházi Fesztivál. A Bukarestben megrendezendő seregszemle tíz napja alatt a negyven romániai társulat előadásai mellett összművészeti események, könyvbemutatók, valamint három nemzetközi produkció – a moszkvai Nemzetek Színháza Hamlet/Collage, francia Ballet Preljocaj Rómeó és Júlia, valamint Vincent Huguet rendező és Chris Gandois koregográfus Élj csak bármi legyen (Barbara) című bemutatói – is helyet kaptak.

A seregszemlére összesen öt erdélyi magyar társulat kapott meghívást, köztük a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a nagyváradi Szigligeti Társulat, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház.

Két előadással vendégszerepel a 27. Országos Színházi Fesztiválon a kolozsvári színház. Október 23-án, hétfőn este 8 órától az Andriy Zholdak rendezte Rosmersholm volt látható a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház Stúdió Termében. Kedden és szerdán, október 24-én és 25-én 6 órától pedig A mélyben című előadást (rendező: Yuri Kordonsky) a Nemzeti Színház nagytermében, a színpadra épített stúdiótérben láthatja majd a bukaresti közönség.

A Tompa Miklós Társulat előadásai közül a Radu Afrim szövegkönyve alapján és rendezésében színre vitt Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadást válogatták be a fesztivál programjába.

A rangos fesztiválon először szerepel a nagyváradi Szigligeti Társulat, akik október 28-án a fővárosi Odeon Színház Majestic-termében mutatják be Joël Pommerat kortárs francia színházi alkotó Az én kis hűtőkamrám című előadását. A produkciót Theodor Cristian Popescu rendezte, látványtervezője pedig az országos elismertségnek örvendő fiatal építész-látványtervező, Irina Moscu.

A Tamási Áron Színház előadásai közül az Alexandru Dabija által rendezett Évforduló  kapott meghívást a  rangos fesztiválra, melyet október 28-án láthat a nagyérdemű a „I. L. Caragiale” Nemzeti Színházban.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A Versailles-i rögtönzés avagy a Majmos ház című produkciójával van jelen a fesztiválon, a Molière nyomán létrejött előadás rendezője: Sardar Tagirovsky.