Luxemburgtól Lengyelországig – a 20. UTE Fest első hete

Luxemburgtól Lengyelországig – a 20. UTE Fest első hete

Változatos műsorkínálattal várja a Kolozsvári Állami Magyar Színház nézőit az Európai Színházi Unió 20. Fesztiváljának első hetében: a színház repertoárján levő előadásai mellett számos külföldi vendégelőadás is megtekinthető lesz.

November 6-12. között a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb bemutatóit is megtekintheti a közönség a HTC230/STUDIO15/UTEFest20 nemzetközi színházi fesztivál műsorkínálatában: hétfőn, november 6-án este 8 órától a Szophoklész tragédiája nyomán készült Elektra című előadás lesz látható Botond Nagy rendezésében a színház stúdiótermében; csütörtökön, november 9-én este 7 órától a színház nagyszínpadán felállított stúdiótérben Bocsárdi László rendezése, a Móricz Zsigmond Rokonok című realista regényéből készült színpadi adaptáció szerepel a fesztivál programjában, míg szombaton, november 11-én este 7 órától a négy évada nagy népszerűségnek örvendő Rómeó és Júlia című előadást tekintheti meg a fesztivál közönsége ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, szintén a színház nagyszínpadára épített stúdiótérben.

Szombaton, november 11-én délután 5 órától Darvay Nagy Adrienne Az idő lenyomata: Tompa Gábor Hamletjei és az erdélyi reteatralizációi című könyvének bemutatójára kerül sor a színház emeleti előcsarnokában. Darvay Nagy Adrienne-nel Demeter Katalin dramaturg beszélget.

Kedden, november 7-én este 7 órától a Szolnoki Szigligeti Színház vendégjátéka, Molière ismert komédiája, A fösvény lesz látható Szabó Máté rendezésében és Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas színésszel a főszerepben a színház nagytermében.

„Nagyon sokrétű az, amivel és amilyen módon szembesít ez a mű. Van egy fix, megváltozhatatlan tényező, amit egy bizonyos közegben uralkodó személy képvisel, és ezen belül pedig egy közeg, akiknek az életét ez mindenképpen befolyásolja és korlátozza. A kérdés, hogy hogyan tudnak ehhez viszonyulni. Kétségbeeséssel, opportunizmussal, asszisztálással, átveréssel, látszólagos behódolással, lázadással lefagyással. Egészen mesteri az a struktúra, ahogy egymás mellé emeli a szerelmet és a pénz iránti mániát. És az egész előttünk, mint egy műtőasztalon történik meg, rengeteg humorral tálalva.” Szabó Máté, az előadás rendezője.

Szerdán, november 8-án este 8 órától lesz látható a Luxemburgi Nemzeti Színház A székek című produkciója, Tompa Gábor rendezésében, a színház stúdiótermében. Az Eugène Ionesco színművéből készült előadás két főszereplője Patrick Le Mauff francia színész-rendező, valamint Oana Pellea román színésznő.

Egy franciául előadott szöveg, amely ezernyi dimenzióra, visszhangra, kiemelésre és hangsúlyra robban szét a két színész óriási tehetsége nyomán, a kivételes formában lévő Oana Pellea pedig tökéletesen uralja ezt az annyira hozzá illő nyelvet. Mesterkurzus ez színjátszásból, rendezésből és díszlettervezésből, amelynek során mindenki eljut a Ionesco szövegének dekódolásában és újrakódolásában betöltött feladatának magasabb szintű értéséhez.” – írta az előadásról Dan Boicea.

Pénteken, november 10-én délután 5 órától és este 9 órától a színház stúdiótermében Nina Šorak rendezését, a Gyermekek című előadást tekintheti meg a fesztiválközönség a ljubljanai Szlovén Nemzeti Drámai Színház három nagyszerű színészének az előadásában.

„A különböző szerepeket alakító színészhármas rendkívül jól összehangolt, közös kifejezésmódjuk aprólékosan kidolgozott, ugyanakkor figyelemre méltóan természetes és laza. A deklaráltan felvállalt negyedik fal ellenére ettől marad a légkör továbbra is meghitt és bensőséges.” – írja az előadásról Kaja Novosel.

Vasárnap, november 12-én délután 5 órától és este 8 órától a fesztivál első hetének záró előadásaként a Borzasztóan vicces a Szörnyen szomorú alapján című produkció lesz látható Ewa Kaim rendezésében. A lengyel nyelvű előadás a Krakkói Helena Modrzejewska Nemzeti Színház (Stary Teatr) vendégelőadása.

„Egy teljesen új világot építettünk Fred Apke darabja köré. A veszteség tragikumával küszködő két ember ironikus közelképeként vált hasznunkra. Kérdéseket tettünk fel a kapcsolatok, a meghittség, az érzékenység újbóli kialakításának lehetőségéről. A komédián keresztül beszélünk életük egy nagyon nehéz, talán a legnehezebb pillanatáról.”Ewa Kaim, az előadás rendezője.

Minden előadás után – két egymásutáni stúdió előadás esetén a második előadás után – közönségtalálkozóra kerül sor az alkotókkal az emeleti előcsarnokban.

Minden előadás magyar, román és angol felirattal követhető.

A HTC230/STUDIO15/UTEFest20 fesztivál programja a kolozsvári színház honlapján, a huntheater.ro weboldalon olvasható.

A fesztivál előadásaira jegyek vásárolhatóak a színház jegypénztárában, illetve online a www.biletmaster.ro oldalon. November 4-19. között, az UTE Fest ideje alatt a színház jegypénztára naponta 10 órától az aznapi utolsó előadás kezdéséig tart nyitva.

HTC230/STUDIO15/UTEFest20 jegyakció a Kolozsvári Államai Magyar Színház nagytermi előadásaira:

  • Azok a nézők, akik 3 nagyszínpadi előadásra is jegyet váltanak, a 3 jegyért összesen 100 lejt kell fizetniük.
  • 10 főt meghaladó csoportok esetében 30 lejes csoportjegy vásárolható.
  • A diákjegy 30 lej/fő.

A 3 jegyes akció és csoportjegy csak a színház jegypénztárában vásárolt jegyek esetében érvényesíthető.

**

A fesztivál társszervezői a Corvineum Alapítvány és az Európai Színházi Unió, főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa.

A rendezvény az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, az Energobit, a Communitas Alapítvány, valamint az UNITER támogatásával valósul meg. Szállítási partner: RMB Inter Auto.

A fesztivál szervezői fenntartják a műsorváltoztatás jogát.