Lúdas Matyi - Bemutatót tartott a Brighella Bábtagozat

Lúdas Matyi – Bemutatót tartott a Brighella Bábtagozat

Március 31-én, 10 órától bemutatót tartott az Iparosotthonban a Brighella Bábszínház. A Fazakas Mihály költeményén alapuló színpadi adaptációt Shwajda György írta, az előadást bábtagozatunk vezetője, Nagy Regina rendezte.

Lúdas Matyi története már keletkezése óta nagy népszerűségnek örvend minden magyar nyelvterületen. A történet humora és a népi erkölcs igazságosztó érvényesülése izgalmassá és könnyen átélhetővé teszik az ifjú libapásztor meséjét, kiváltképp a fiatal korosztály számára.

Főhősünk, a lusta, de furfangos libapásztor egyik nap elviszi a kedvenc éneklő libáját a vásárba, ahol mutatványosként tervez hírt szerezni magának az attrakcióval. Váratlanul azonban megjelenik Döbrögi uraság és az ispánja, az egyszerű emberek munkájából gátlástalanul hasznot húzó zsarnoki hatalom megtestesítői. Lúdas Matyi hangot ad a szegénységben élő nép panaszának, mire az uraság huszonöt botütéssel bünteti meg őt vakmerőségéért. A legény megfogadja, hogy bosszút fog állni és háromszor veri rajta vissza a huszonöt botütést. Furfangos észjárásának köszönhetően hamarosan lehetősége is adódik erre, álruhába bújva, Döbrögi naiv és együgyű jellemét kihasználva teljesíti be bosszúját.

Shwajda György feldolgozása kimondottan gyerekeknek íródott, szófordulatokban és nyelvi játékokban gazdag, ötletes, humoros szöveg. Az interaktív közjátékok és a keretmese Nagy Regina rendezői koncepciója. A gyerekközönség felé való nyitás és interakciók pedig még életszerűbbé és vidámabbá teszik az előadást.


A bemutató remek hangulatban telt, a Szatmárnémeti Északi Színház két társulatának közös miniévada alkalmából az itt vendégeskedő kritikusok is elragadtatva nézték végig az előadást. A szokásosnál is aktívabb, kedélyes és buzgó gyereksereg egy bő óráig derűs élettel töltötte meg a bábszínház termét. A színészek bevallása szerint az interaktív előadások legcsodásabb része, hogy a bekapcsolódó gyerekeknek örömet szereznek, közvetlen visszajelzés érkezik részükről a színházi élményről, még az előadás ideje alatt. Nem csekély kihívás kontroll alatt tartani ezt a korosztályt, a bábszínészek mégis türelmesen és profizmussal kezelték a sokszor elszabadulni látszó kedélyeket.

A Bandura Emese által tervezett díszlet és bábok nagyszerűen idézik a vásári mulatságok és a népi világ hangulatát, a zene Ágoston Béla m.v. szerzeménye. Az előadást Bandura Tibor, Kófity Annamária, Nagy Anikó és Nagy Tamás bábszínészek játsszák.

A Lúdas Matyi előadást az Iciri-piciri bérlet részeként játssza a bábtagozat, megtekintését legfőképp a 4-7 éves korosztálynak ajánlják, jóllehet a felnőttek számára is bőven akadnak benne szórakoztató és tanulságos részletek.