Ljubljanában mutatják be a PROMÉTHEUSZ’22 című előadást

Ljubljanában mutatják be a PROMÉTHEUSZ’22 című előadást

Második állomásához érkezett a PROMÉTHEUSZ’22 magyar, román, szlovén és angol nyelvű koprodukciós előadás, mely az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektje keretében valósult meg. Az előadás ljubljanai bemutatójára október 15-én, szombaton este 8 órától kerül sor az SNT Drama Ljubljana Nagytermében Tompa Gábor rendezésében, majd október 16-22. között további hat alkalommal szerepel még műsoron.

Az Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz tragédiája nyomán készült előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciója.

Az előadás kolozsvári bemutatójára a 2021/2022-es évad végén, július 1-én került sor. „Bátran állíthatjuk, az utóbbi időben kevés ennél jobb, mélyebben ható előadást láttunk a kolozsvári színházban. Különlegességnek számít a sok nemzetiségű színészcsapat, amely a próbafolyamat során kiválóan egymásra hangolódott. A látványelemek, a hangeffektusok, a zene hangsúlyozza az előadás mondanivalóját, a gyorsan pörgő események magával ragadják a nézőket is. Ugyanakkor nagyszerű színészek öltik magukra a darab alakjainak személyiségét, a Prométheuszt játszó szlovén Igor Samobor remekül, mély átéléssel alakítja a főszerepet” – írta a bemutató után Nánó Csaba.

A kolozsvári közönség legközelebb november 26-án, szombaton este 7 órától tekintheti meg a PROMÉTHEUSZ’22 című előadást az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál keretén belül.

Az előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Konstancai Állami Színház), Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Vindis Andrea, Kántor Melinda (Kolozsvári Állami Magyar Színház) látható.

Az előadás létrehozásában közreműködott: Erwin Șimșensohn (a rendező munkatársa), Carmencita Brojboiu (díszletelemek és jelmezek), Vasile Șirli (zeneszerző), Kali Ágnes (dramaturg), Sinkó Ferenc (koreográfus), Radu Daniel (videóművész), valamint Bocskai Gyopár (látványtervező asszisztens).

Az előadás bemutatójára 2023 januárjában Konstancán is sor kerül, illetve részt vesz majd 2023 februárjában Portóban a São João Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió által szervezett Finisterra Fesztiválon is.