Lili bárónő Várfalván – az Operettissimo együttes kulturális projektje

Lili bárónő Várfalván – az Operettissimo együttes kulturális projektje

Harmadik alkalommaltart előadást Zenei utazások Várfalváncímmel a kolozsvári Operettissimo együttes november 10-én, 18 órától a várfalvai Kultúrotthonban. A kolozsvári bemutatót megelőző eseményen Huszka Jenő nagysikerű operettjét, a Lili bárónőt tekintheti meg a nagyérdemű. A kezdeményezés kilenc eseményből tevődik össze: öt koncertből és négy diákoknak szóló oktatási előadásból, amely a Zenei utazások Várfalván című projekt része. A rendezvénysorozat az Országos Helyreállítási Terv – Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) támogatásával a – PNRR/2022/C11/I5 – pályázati felhívásán keresztül – a 14/PNRR/30.03.2023 számú finanszírozási szerződés keretében, valamint a várfalvai Polgármesteri Hivatal társfinanszírozásával valósul meg.

Plesa Róbert, az együttes alapítója és a projekt vezetője elmondta – a kezdeményezés célja az értékmutatás, amely a későbbiekben részben vagy egészben kamatoztatható más településeken, vagy más kulturális szereplők által. A projekt olyan értéknormákat fog nyújtani, amely a közönség kulturális nevelését biztosítja főleg zenei téren, olyan változást eredményezve, amely hosszútávon is fenntartható. Ez a kulturális kezdeményezés számos várfalvai gyermek és fiatal művészi készségeit és ismereteit hivatott fejleszteni, egy modern és innovatív oktatási forma segítségével. A projekt magas színvonala, az előadások sokszínűsége és a magyar, román, valamint angol nyelvű interakció hozzájárul a befogadás, a sokszínűség és a tolerancia fejlesztéséhez művészi eszközök segítségével.

Főbb szerepekben Kolcsár Katalin, Plesa Róbert, Rigmányi István, Székely Zsejke, Rétyi Zsombor, Mányoki Mária, Gáspárik Szilvia-Klára, Mányoki László és Kolcsár Péter énekművészeket láthatja a közönség. Az előadást öttagú kamarazenekar kíséri, melynek tagjai: Gyenge Zoltán Balázs – hegedű, Tatár Enikő – klarinét, Török Márton – fuvola, Jakabffy Kristóf – cselló és Kolcsár Péter – zongora. A produkciót átdolgozta Plesa Róbert, színpadra állította Kántor Melinda, zenei vezető Kolcsár Péter.