Lezárult a dráMÁzat II. drámapályázat elbírálása

Lezárult a dráMÁzat II. drámapályázat elbírálása

nagyváradi Szigligeti Színház, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara és a Tomcsa Sándor Színház a dráMÁzat II. pályázat 2014. januári kiírásakor három külön kategóriát hirdetett. A Debüt, dráMAíró és dramAutor kategóriákat három különböző zsűri osztályozta.

A drámaíró versenyt ez alkalommal is nagy érdeklődés övezte, összesen 152 pályamű érkezett be, többségében Magyarország és Románia területéről, de érkeztek pályázatok Ukrajnából, Szlovákiából és Nagy-Britanniából is. Október végén lezárult az elbírálás folyamata. A három kategóriában az alábbi művek bizonyultak a legjobbaknak:

 A Debüt kategória drámái közül a zsűri döntése alapján Szíjártó Tímea-Aletta: Az eset című műve került ki győztesként, a dráMAíró kategóriában Szmodis Jenő: Ultimátum című drámája, a draMAutor kategóriában pedig Laurenţiu Budău: Apocalipsa vine de pe facebook című műve bizonyult a legjobbnak.

A zsűri tagjai: Kárpáti Péter drámaíró, Novák Eszter és Eugen Făt rendezők, Iulia Popovici, Szűcs-Katalin Ágnes és Köllő Kata színikritikusok, Fazakas Márta, a nagyváradi Szigligeti Színház dramaturgja, Lőkös Ildikó dramaturg, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnöke, Ungvári-Zrínyi Ildikó, Albert Mária és Csép Zoltán színházi szakemberek, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színház szakos tanárai, a Tomcsa Sándor Színház részéről  Csurulya Csongor művészeti vezető, Demeter Kata dramaturg és Nagy Pál igazgató.

A pályázat részletes elemzését, a nyertes drámák további sorsát, a pályázatot kiíró három intézmény képviselői sajtótájékoztató keretében a 2014. november 14-én, Marosvásárhelyen ismertetik.